Konverentsil osaleb 1200 antropoloogi üle maailma – tegemist on suurima akadeemilise konverentsiga, mis Eestis kunagi toimunud. Konverentsi 150 arutelus, laboratooriumis ja filmilinastustel analüüsitakse nii ühiskonnas kui antropoloogia distsipliinis toimuvaid muutusi.

Konverentsi ühe peakorraldaja, Tallinna Ülikooli antropoloogiprofessori Patrick Laviolette’i sõnul on teemapüstitus inspireeritud 25 aasta tagustest revolutsioonilistest sündmustest: "Külma sõja lõppemine tõi kaasa dramaatilisi muutusi üle kogu maailma; Eestis, Lätis ja Leedus toimusid laulev revolutsioon, iseseisvumine ja vabanemine nõukogulikust ühiskonnakorraldusest, langes Berliini müür."

Euroopa Sotsiaalantropoloogide Assotsiatsioon (EASA) tähistab konverentsiga ühtlasi oma 25. tegevusaastat. Konverentsil esineb ettekandega ka EASA president Noel B. Salazar (Leuveni Ülikool), EASA asutaja Adam Kuper (London School of Economics) küsib oma ettekandes, kas organisatsiooni poolt 1989. aastal võetud missioon on täidetud.

Konverentsi peaesineja on USA antropoloog Elizabeth Povinelli, kes on alates 1970. aastatest uurinud Austraalia valitsuse tegevuse mõju ühele aborigeenide hõimule (karrabingidele). Sellele pikaajalisele uurimusele keskendub professor Povinelli ka oma ettekandes 31. juulil algusega kell 18.00 Estonia kontserdisaalis.

Konverentsi üldteema on "Collaboration, Intimacy & Revolution – innovation and continuity in an interconnected world" ("Koostöö, lähedus ja revolutsioon – innovatsioon ja järjepidevus tihedalt seotud maailmas").

Antropoloogia on teadusharu, mis uurib inimelu, kultuure ja ühiskondi. Antropoloogia eesmärk on kirjeldada oma uurimisobjekti võrdlevalt, terviklikult ja süvitsi, mille saavutamiseks viibitakse sageli pikka aega uuritavate juures välitöödel.

Konverentsi korraldab Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudi antropoloogiaosakond koostöös Euroopa Sotsiaalantropoloogide Assotsiatsiooni, Tartu Ülikooli ja Riia Stradinsi Ülikooliga.