Neljapäeval kinnitas valitsus uimastitarvitamise vähendamise poliitika valge raamatu, mille peamised eesmärgid on vähendada narkootikumide tarvitajate kui ka üledoosidest tingitud surmade arvu.

Esialgsetel andmetel oli mullu Eestis 120 narkootikumide üledoosist tingitud surma, aasta enne seda oli vastav arv lausa 170. Valges raamatus toodud poolsada tegevust peaksid üledoosidest tingitud surmade arvu langetama aga 80ni.

Raamatu koostaja, siseministeeriumi strateegiaosakonna nõunik Riina Raudne, selgitas, et valge raamat on dokument, mis paneb paika suunad ja tegevused, kuidas lähiaastatel uimastitarvitamisega seotult tegutseda. „Raamatu kaudu võiksid eri valdkonnad ja ministeeriumid kokku tulla ja oma tegevusi planeerida,“ ütles ta.

Raamatu tegevuskavas on toodud umbes poolsada konkreetsemat tegevust ja eesmärki, mida aastaks 2018 saavutada tahetakse. Näiteks on taasühiskonnastamise teenuste all antud sotsiaalministeeriumi ülesandeks töötada välja „poolel teel maja“ kontseptsioon ehk sõltlastele mõeldud sotsiaalne majutus.

Praegu spetsiaalset toetussüsteemi sõltlastele elamispinna võimaldamiseks ei ole. Sõltuvusravi raames peaks opioidsõltuvuse asendusravi muutuma kättesaadavaks ka näiteks Maardus, Pärnus ja Rakveres.

Täna on opioidsõltuvuse asendusravi kättesaadavus regiooniti erinev, tagatud on ligi 700 asendusravi kohta Tallinnas ja Ida-Virumaal, seisab dokumendi tegevuskavas. Samuti peaks nelja aasta pärast toimima narkomaaniaravi isikustatud andmekogu, mis täna toimib anonüümselt.

SA Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinberg, kes ka raamatu koostamises on osalenud, sõnas, et on selle eesmärkide täitmise suhtes ratsionaalselt optimistlik. „Kui ind katkeb, siis ei ole tast palju tulu. Ka siis, kui tegevustele on reaalsed inimesed ja summad taha pandud,“ põhjendas Kleinberg ja lisas, et ta teeb skeptiliseks asjaolu, et raamatu koostamisel pole antud aru kui kitsas on inimressurss – nii olemasolev kui ka juurdetulev.

Kleinberg lisas, et oluline on näha, et raamatus toodud tegevused on suudetud ellu viia.

2012.aastani kehtis Eestis narkomaania ennetamise riiklik strateegia, millega eesmärke ei saavutatud, sõnas Riina Raudne.