“Naised on alati olnud tunduvalt hoolsamad hambaid pesema — mitu korda päevas peseb hambaid 55% Eesti naistest, aga alla 30% meestest. Pooled mehed korra päevas siiski pesevad. Murettekitavalt palju — 16% — on neid mehi, kes iga päev hambaid ei pese. Tervenisti 12% meestest aga tunnistas, et pole üldse kunagi hambaid pesnud. Samal ajal sellisid naisi polnud,” ütles Eesti Stomatoloogia Seltsi juhatuse liige Silvia Russak SL Õhtulehele.

Vallalistest tunnistasid enam kui pooled, et pesevad hambaid mitu korda päevas. “Kui naised jätkavad hammaste eest hoolitsemist nii pärast abiellumist kui ka lahutamist, siis lahutatud mehed loobuvad hambapesust — kaks korda päevas pesi neist hambaid vaid iga viies,” märgib Russak.

Nii Teadusfondi uuring, Eesti Tervisekasvatuse Keskuse ja Eesti täiskasvanud elanike terviseuurimus kui ka sotsiaalministeeriumi statistikabüroo järeldavad üht — mida haritum inimene, seda sagedamini peseb ta hambaid. Eriti lohakad hambapesijad on põhiharidusega mehed.

Kui Tallinnas ja Eesti väikelinnades elavad naised hoolitsevad oma hammaste eest enam-vähem ühtmoodi, siis väikelinnades ja eriti maal elavad mehed ei viitsi üldse hambaid pesta. Kõige paremini hoolitsevad oma hammaste eest meditsiini- jm. teadustöötajad, üliõpilased ja õpilased, see-eest põllu- ja metsameestest vaevub kaks korda päevas hambaharja kätte võtma vaid iga kümnes. “Isegi töötud pesevad hambaid hoolikamalt,” märgib Russak.