4. mail vastu võetud kobarseaduse kohaselt pikeneb tervisetõendite kehtivus 60–90 päevani eriolukorra lõppemisest, kuid Eesti Perearstide Selts soovitab võimalusel tervisekontrollid juba varakult planeerida ja oma perearsti juures selleks aeg kokku leppida. „Oleme koostöös terviseametiga olukorda põhjalikult kaalunud ja otsustanud plaanilise ravi teenuseid esmatasandil veelgi laiendada, seepärast taastame perearstikeskustes kauaoodatud tervisekontrollid erinevate lubade taotlemiseks,“ ütles Eesti perearstide seltsi juht doktor Le Vallikivi.

Hajutamaks patsientide vastuvõtte, viivad perearstid tervisekontrolle läbi eelnevalt kokkulepitud ajal. „Kõige olulisem on nakkusohte piiravate meetmete rakendamine, et arstiabi ja tervisekontroll oleksid võimalikult ohutud nii patsiendile kui tervishoiutöötajale,“ ütles terviseameti tervishoiuteenuste osakonna juhataja Pille Saar.

Tervisekontroll viiakse läbi samamoodi nagu enne eriolukorra väljakuulutamist. Tervisetõendi saamiseks tuleb esmalt registreerida perearsti vastuvõtule. Enne perearsti vastuvõttu tuleb täita tervisedeklaratsioon, mis on kättesaadav aadressil www.digilugu.ee ning seejärel minna kokkulepitud vastuvõtu ajal perearsti juurde. Küsimuste korral palub Eesti Perearstide Selts pöörduda oma perearsti poole.

Koroonakriisi aegse tervisetõendite väljastamise ajutise peatamise tõttu pikendas Politsei- ja piirivalveamet peadirektori üldkorraldusega automaatselt 16. märtsi ja 31. mai vahel aeguvate relvalubade kehtivusaega. Pikendatud relvalubade arv on umbes 1100.
PPA juhtivkorrakaitseametnik Riita Proosa selgitas, et inimestel, kelle relvaloa, relvakandmise loa, paralleelrelvaloa või kollektsioneerimisloa kehtivuse aeg lõppes ajavahemikul 16.-30. märts, pikendati loa kehtivust 90 kalendripäeva võrra loal märgitud kehtivuse lõppemise kuupäevast arvates.

Inimestel, kelle relvaloa, relvakandmise loa, paralleelrelvaloa või kollektsioneerimisloa kehtivuse aeg lõppes või lõpeb ajavahemikul 1. aprillist 31. maini, pikendati loa kehtivust 60 kalendripäeva võrra loa kehtivuse lõppemise kuupäevast arvates.
“Tulenevalt sellest, et eriolukorras on edasi lükatud relvaeksamid ning pikendatud lubasid, on eriolukorrale järgneval perioodil oodata tavapärasest suuremat töökoormust,” möönis Proosa. Ta lisas, et inimestega, kelle relvaeksam on eriolukorrast sõltuvalt edasi lükatud, võtab politsei ise ühendust.

Maanteeameti eksamiosakonna peaspetsialist Kairi Kimber rõhutas, et mootorsõidukijuhi tervisetõendi kehtivust seadusemuudatusega ei pikendatud ja see tähendab, et tervisetõendi kehtivuse lõpukuupäev jääb ikka nii nagu see algselt oli arsti poolt määratud. Kimber lisas, et samuti ei pikendata automaatselt juhiloa kehtivust. Muudatus seisnes selles, et juhtimisõigus ei peatu, kui tervisetõend on aegunud eriolukorra ajal ja 90 päeva pärast eriolukorra lõppu ning et juhiluba on võimalik vahetada ilma kehtivat tervisetõendit omamata eriolukorra ajal ja 90 päeva pärast eriolukorra lõppu. Seega on võimalik tervisekontroll läbida kuni 90 päeva pärast eriolukorra lõppu. “See võimalus lisati just selle mõttega, et kõik kohe koos ja korraga ei jookseks arsti juurde, vaid saavad seda teha kolme kuu jooksul pärast eriolukorra lõppemist. Kui selle aja jooksul ei ole tervisekontroll siiski läbitud, siis juhtimisõigus peatub,” rõhutas Kimber.

Maanteeameti andmetel laekub perioodil 16.03–31.05 umbes 12 000- ja vahemikus 1.06–30.06 umbes 5000 tervisetõendit. “Tegelikkuses on kogu kriisi jooksul osad perearstid tervisetõendeid väljastanud: perioodil 20.03.20-23.04.2020 on Tervise Infosüsteemist tulnud ligi 4000 uut tõendit,” lisas Kimber.