Euroopas olles vali kindlasti hädaabinumber 112, kui vajad kiiret abi, tahad teatada õnnetusest, kuriteost või korrarikkumisest. Numbrile 112 helistades ei ole vaja ette valida riigi suunakoodi. Kõne 112-le on tasuta nii mobiil- kui ka lautelefonilt helistades. Paljudes Euroopa riikides on endiselt tänaval ja muudes avalikes kohtades olemas taksofonid, ka neist saab tasuta 112-le helistada.

Paljudes hotellides ja muudes majutusasutustes on vaja nii öelda „majast välja“ helistamiseks valida mingi lisanumber enne telefoninumbri valimist, sama reegel kehtib tihti ka hädaabinumbri 112 valimisel. Seetõttu oleks hea, kui saaksid majutusasutusse saabudes välja selgitada, kas ja milline prefiks, näiteks 0, 00, 8 jne on vaja hädaabinumbrile ette valida.

Kui valid 112, vastab kõnele selle riigi 112-keskuse töötaja, kus sa parasjagu asud. Võimalusel mõtle enne helistamist läbi ning täpsusta enda asukoht, et abi jõuaks sinuni võimalikult kiiresti. Üldjuhul osatakse kõigis Euroopa 112-keskustes sind aidata inglise keeles. Hädaabinumbrile helistades püüa jääda rahulikuks ning oota kuni kõnele vastatakse. Ütle, mis ja kus juhtus, vasta 112 operaatori küsimustele ja järgi tema nõuandeid. Lõpeta kõne alles siis, kui 112 operaator on selleks loa andnud. Kui olukord, mille tõttu helistasid 112-le, on muutunud, helista tagasi ning anna sellest teada.

Lisaks hädaabinumbri 112 meeles pidamisele mõtle reisiks valmistudes läbi, kas sul on olemas kehtiv Euroopa ravikindlustuskaart, kui mitte, siis telli see endale Haigekassa vahendusel. Sõlmi kindlasti ka reisikindlustus, et ootamatutest olukordadest tulenevaid kulutusi vältida. Ja ära unusta enda reisi Välisministeeriumis registreerida. Kui vajalikud toimingud tehtud ning hädaabinumber 112 meeles, on reisimine Euroopas muretum. Turvalist reisimist!