"Mina pole Marine Le Peni Eestisse kutsunud, ta tuleb ise," oli Jaak Madisoni sõnum Delfi stuudios. Ta ei tunne muret selle üle, et Le Peni varasemad seisukohad on Venemaa välispoliitikaga kulgenud ühes joones - ta on õigustanud Krimmi annekteerimist ning on öelnud, et Ida-Euroopa riigid on vene vähemuse osas valesti meelestatud, puudutaku see siis sanktsioneerimist või nendes riikides elavat venekeelset vähemust.

Madisoni hinnangul on Le Peni poliitika keskmes muid EKRE-le palju olulisemaid asju, neist peamine euroskeptilisus ning visoon Euroopa liidust kui suveräänsete rahvaste liidust.

Uurides Madisonilt, et kas ta ei näe probleemi Kremli poliitikat avalikult soosinud poliitiku võõrustamist, teatas ta, et tegemist meedia väljamõeldisega, millel pole mingit tõepõhja. See, et Le Peni partei on Venemaalt saanud laenu ning koos rahaga on partei poliitika muutunud Kremlit soosivamaks, ei ole Madisoni sõnul mingiks takistuseks, miks ei võiks Rahvuslik Liit ning EKRE omavahel koostööd teha.

Le Pen saabub Eestisse teadaolevalt esmaspäeva õhtul, teisipäevaks on tal planeeritud mitmeid kohtumisi, seehulgas pressikonverents ning kohtumine avalikkusega. Senini on teada, et planeeritud on kohtumised vaid EKRE saadikutega, peaministriga või teiste erakondade esindajatega kohtumisi planeeritud ei ole.

Tema visiidi osas on kriitikanooli lendu lasknud nii opositsiooni kui ka koalitsiooni esindajad. Kaja Kallas kommenteeris, et Le Peni motiivid Eestisse tulemiseks on arusaamatud. Välisminister Urmas Reinsalu sõnas, et tema poliitikut Eestisse ei oota. "Le Peni poliitika on minu hinnangul selline, mis kindlasti meie rahvuslikele huvidele ei vasta, kui seda kogu tema ilus, eriti Venemaa suhteid puudutavalt ellu viia," sõnas Reinsalu Eesti Päevalehele.

Kuigi Madison näeb Rahvusliku Liiduga sarnaseid huvisid, ei ole partei liitunud senini uue konservatiivse koalitsiooniga europarlamendis, kuhu ka EKRE kuulub. Rahvaste ja Vabaduste Euroopa fraktsiooni kuuluvad Salvini liiga, prantsuse Rahvusrinne (FN), Austria Rahvuspartei (FPÖ) ning Hollandi vabaduspartei (PVV). Parempopulistlikule fraktsioonile ei soosita edu, kuigi Euroopa valimistel on arvamusküsitluste järgi kaalukauss soosimas parempoolset Euroopa Rahvaparteid (EPP).

ERR kirjutas, et Eesti on varasemalt keelanud riiki sisenemise Kremli-meelsetel Itaalia ja Soome vasekäärmuslastel. Nii takistati 2009. aastal sisenemine Eestit vaenavate avaldustega tuntuks saanud soomlasele Johan Bäckmanile ning 2014. aastal peeti kinni Tallinnas viibinud Itaalia ajakirjanik, vasakpoolne poliitik Giulietto Chiesa. Viimane on õigustanud Venemaa agressiooni Gruusias ning nõudnud Lõuna-Ossetia ja Abhaasia tunnustamist.