Kas lauluväljakut üleüldse saab kuidagi laiendada, et sinna mahuks rohkem inimesi järgmisel korral?

Aus vastus on, et see pole võimalik. Ma tean, et kõik tahavad kuulda, et see on võimalik, aga meie territoorium on juba täna aiaga piiratud ja piirid jooksevad. Ühelt poolt tulevad majad vastu, kinnistud. Me kõik saame sellest aru, et see väga reaalne pole.

On moodsad lahendused, mingid tribüünid, et minna kõrgustesse või maa alla, mõeldes täitsa raamist välja. Kuid inimesi sinna mahutades tekivad muud probleemid - julgeoleku küsimused, kuidas neid sealt kiiresti välja saada? Mulle tundub aus vastus, et see pole täna võimalik.

Et faktina oleks selge, siis mis on julgeolekuohtudest lähtuv number, mis on lauluväljaku piir?

Ma ei oska seda niimoodi öelda, sest see sõltub väga palju ürituse formaadist ja olukorrast Eestis ja sellest, mis lähiregioonis toimub. Ma arvan, et laulupeoga saigi selgeks, et piiripeal on 95 000 - 100 000 inimest, kui toimub laulupidu. Kui toimub kontsert või festival, siis on see piir 60 000 - 65 000 inimest.

Sotsiaalmeedia on kihama löönud "Eestimaa laulu" meenutustest, et toona mahtus lauluväljakule ära mütoloogilisena näiv 300 000 inimest, reaalselt oli vist pigem 150 000 inimest. Aga siiski, kuidas siis need inimesed ära mahtusid?

Ma ei tahaks neid müüte ära purustada ja öelda, et see pole võimalik, aga see laulupidu näitaski seda, et meil pole alates 1988. aastast nii palju inimesi lauluväljakul olnud. Tol korral polnud väravaid, tol korral olid puud väiksemad, puud õhemad.

Me saame kiire arvutuse teha, et kas see mõjutab kõike seda nii palju. Me pole sinna juurde midagi ehitanud, mis puudutab lauluväljakut ja kaare ala. Selline number on võimalik vaid juhul, kui kasutusel on kogu territoorium. Nii Mäe ja Mere ala. Jalutasin ka ise ringi ühendkooride laulmise alal, siis oli tõesti Mäe alal 100 000 inimest, aga ülejäänud territoorium oli inimestest tühi.

Pressikonverentsil te ütlesite väga põneva asja. Nimelt te ütlesite, et teile väga meeldis see, et lauluväljak oli puhas, sest ei pakutud alkoholi. Mis te arvate sellest, kui lauluväljak oleks üleüldse alkoholivaba tsoon?

Ma arvan, et laulupeo ajal oli see ainuõige samm, sest meil jäid kaasnemata kõik sellega kaasnevad probleemid, alates vandalismist kuni prügistamiseni. Kui nüüd laulupidu toimuks iga suvi, siis ma ütleks muidugi, teeme ära, laulupidu alkoholivabaks! Aga kuna meil toimuvad ka teised üritused, suured festivalid ja väiksemad üritused, firmapeod, jõuluvastuvõtud. Kui me sellise reegli kehtestaks, jääks me paljudest klientidest ilma ja meil läheks väga raskeks et end ära elatada ja järgmist laulupidu korraldada.

Te ütlesite, et käisite mööda ala ringi, mis mulje teile jäi nendest piletisabadest? Üleval seisid paarikesed suisa nii, et üks oli lauluväljakul sees ja teine väljas ning omavahel hoiti läbi aiapulkade käsi. Mis mõtteid teil seda vaadates tekkisid?

See on massipsühhoos. Kui üks läheb ees ja teine järgi, siis nii ta hakkabi minema. Kahjuks siin võimendas seda ajakirjandus - mulle jäi meelde artikkel, mis rääkis, et kui keegi laulupeole piletit ei saa, siis minnakse üle aia. See ongi massipsühhoos. See on vastutustundetu käitumine. Ma saan aru, et see on inimestele oluline, aga linn on pakkunud avalikke vaatamisvõimalusi otseülekandena. Oleks saanud vaadata näiteks ajaloomuuseumis lauluväljaku kõrval. Inimestel oli piisavalt võimalusi laulupeost osa saada. Tõsi, platsile kõik ei mahu, aga tõelised fännid olid piletid juba varakult ette soetanud. Kuskil on piirid ees ja tuleb arvestada, et me pole kummist.