Dirigendipuldi ehitanud Andre Aavastik rääkis, et töö puldi kallal on kokku kestnud aasta. Esimesed kohtumised pärast 2018. aasta kevadel välja kuulutatud ideekonkursi võitja selgumist peeti juunis.

Aavastik lubas oma Viljandimaal asuva metalliettevõttega AMV Metall OÜ puldi laulupeole kinkida. Ja nii saigi tehtud ilma sentigi kasseerimata. Siiski nentis mees, et töö puldi ehitamine oli oodatust keerulisem ning aeganõudvam ja viimastel nädalatel on panustatud puldiehitusse nii päeva- kui ka öötunde.

Puldi skelett sai valmis juba juunis ning siis transporditi metallraam Tallinnasse, kus sellele pandi külge kaunistavad plaadid, aga ka mootorid, mis võimaldavad dirigendipulti meetri võrra pikendada, et dirigent oleks vajadusel orkestrile lähemal.

Aavastik muljetas, et kiiremad tööd algasid Tallinnas eelmise nädala esmaspäeval, kui mootorid skeleti pikendamiseks külge monteeriti. Kiiresti aga selgus, et Eestist pole meistrimeest, kes oskaks mootorid õigesti toimima panna, võttagi. Niisiis kutsuti eelmise nädala neljapäeval kohale spetsialist Lahtist, Soomest. Meister töötas puldi kallal terve reedese päeva ning see hakkas tööle. Sarnaseid näiteid, kus abi saadi kiiresti teiste alade meistritelt tõi Aavastik veelgi - küll tuldi appi laminaadiga, küll tõstmisega.

Uurides Aavastikult, et miks üldse pult kinkida ning arve esitamata rääkis mees, et tulevikus loodab ta laulupeole tulla oma laste ja lastelastega. "Mul on siis oma lugu, mida rääkida ja nii erilises kohas, nagu seda on Lauluväljak, kus kõik kohtuvad ja laulus võrdsed on, on au seda lugu omada," sõnas ta.

Pult on kujult x-tähe kujuline nagu selle kujundas disainer Andres Truus. Truus on viimastel aastatel toimetanud hoopis Austraalias, kus ka puldi disainis. Ta rääkis, et hakkas loomeprotsessi alguses otsima ideid rahvusromantikast, püüdes pulti kujundada nii pääsukesekujulisena või sillana. Pärast kahte kuud mõttetööd pühkis ta kõik oma mõtted prügikasti ning tuli tagasi ideekonkursil küsitu juurde: otsiti dirigendi töövahendit, mis viiks viimase koorile lähemale. Oli vaja nutikat trepilahendust.

Pärast erinevate trepikujudega mängimist jõudiski Truus "Ristteeni", mis kirjeldab tema sõnul seda, kuidas Eesti rahvas laulupidudel kohtub ja teekeskmes üheks saab.

Ideekorjele esitati seejuures 15 ideed veel, millest just "Risttee" kõige paremaks osutus. Kõige olulisemaks peetigi võidutöö juures seda, et see ei olnud liiga suur ning liiga silmatorkava välimusega, mis oleks varjutanud koori või ei sobiks kasutatada veel aastakümnete jooksul.

Valge värvi saanud lahendus, mida loodetakse kasutada veel vähemalt sadakond aastat, on suurem kui senine dirigendipult, mis nüüd restaureerimiskuuri läbib ja rahvale turnimiseks väljanäitusele seatakse. Uue dirigendipuldi otsa võivad tõusta vaid dirigendid ning kõnepidamiseks saab tõusta "vaid" poolele kõrgusele.

Puldi transporttööd osutusid oodatust keerulisemaks - kui senini oli transporditud vaid metallskeletti, siis nüüd vajas tõstmist uuena särav 6-tonnine kaadervärk. Uudishimulike silmade saatel vinnati pärast paaritunnist üritamist siiski tõstukile, mis toimetas puldi Lauluväljaku majandusalalt pidulikult laulukaare ette.

Aplausi saatel oma kohale asetatud pult õnnistati sisse ühe lauluga peo repertuaarist ning jääb nüüd ootama laulupeo peaproovi ning siis juba pidu ennast. Seniks aga töötab puldi ehitusmeeskond veel pingsalt viimistluse kallal.