Vaata kõiki 102 erilist Eesti looma SIIT!

Ärni

Ärni on noor teenistuskoer Piusa kordonis, kes saab märtsis alles kahe aastaseks. Noorele eale vaatamata on kutsikal käes juba esimene suur ja oluline töövõit – ta päästis alles hiljaaegu Võrus kadunuks jäänud ja võsast leitud meeltesegaduses eaka proua. Koera terava ninata ei osanuks ilmselt inimsilm nii tihedat padrikut läbi näha. Ärni andis aga „signaali“, kuhu vaadata ja kust otsida. 92-aastane proua leiti üles ja viidi koju.

Piusa kordoni koerajuht Kersti Nüüdile on Ärni teine teenistuskoer. Samal ajal treenib ta ka teist teenistuskoera, kes vanem ja kogenum – Aron. Seegi koer on näidanud häid tulemusi ning ilmselgelt andnud noorele Ärnile väga head eeskuju, kuidas jälgi ajada.

Vaata, mida räägib väikesest Ärnist tema perenaine:


Raita

Kuueaastane vene jahispanjel Raita on teenekas politsei- ja piirivalveameti narkokoer. Raita sai tänavu preemia, ta tituleeriti 2019. aasta parimaks narkokoeraks ning tänu tema teravale ninale on kurjategijatelt suurtes kogustes sõltuvusaineid konfiskeeritud.

Aprillikuus leidis Raita sõiduki läbivaatusel mitmest kohast narkootilist ainet ning ühel läbiotsimisel avastas suure koguse ecstasy tablette. Raita on koos oma koerajuhi Nataljaga panustanud väga palju noortega töötamisse ning tutvustanud koolides oma tegevusi.

Vene jahispanjelina sobib Raita oma omaduste poolest just narkokoeraks. Ta on sotsiaalne, väga sõbralik ja väikest kasvu, mis on kõik tähtsad eeldused edukaks tööks narkokoerana.

Vedur

Teenistuskoer Veduri nimel on nii elupäästmisi kui mitmete tagaotsitavate jälgede ajamist. Kõige kriitilisem vahejuhtum, kus Veduri nina sihile viis, pärineb mõne aasta tagusest juhtumist, kus otsiti taga eakat prouat. Vedur leidis naise ligi 10 kilomeetri kauguselt tühermaalt ajal, mil naine oli juba väga kriitilises seisus, ent siiski elus.

Pärast seda on Vedur leidnud teisigi maastikul kadunud inimesi, enam kui kümmekond. Ta pälvis ka möödunud aastal oma edukate „koerustükkide“ tõttu aasta käpa tiitli ning on edaspidigi ikka ja jälle tiitliväärilisi tegusid teinud: küll leidnud tagaotsitavaid, ajanud roolijoodikute jälgi, otsinud üles teisigi kadunud inimesi.

Vaata videost, kuidas Vedur pidulikult autasu sai!

Macho

Saksa lambakoer Macho oli teenistuses koerajuht Julia Eesalu paariline. 2009. aastal liitus Macho PPA ridadega ning 2011. aastal pärast väljaõpet sai temast täieõiguslik teenistuskoer. Macho on lausa kolmel korral valitud Põhja prefektuuri parimaks patrullkoeraks. Macho arvukate vägitegude seas väärib erilist tähelepanu

2017. aasta novembris toimunu, mil Pirita linnaosas murti sisse eramajja. Pärast umbes 500-meetrist jäljeajamist pidas toimkond, kuhu kuulusid ka Julia ja Macho, kinni kolm inimest. 2018. aastal pidasid keskkonnainspektsiooni inspektorid Pirita jõe kaldal kinni isikud, keda oli alust kahtlustada röövpüügis. Macho terav nina leidis pilkases pimeduses üles metsast ebaseaduslikud püügivahendid, mis olid süüteomenetluse seisukohalt väga tähtsad asitõendid.

Alates 2019. aasta novembrikuust naudib Macho ametlikult väljateenitud pensioni.