Valimisteenistuse töötajate hinnangul võis vaatleja Sulev Švilponise videokaamerates olla sidevahendeid, mille abil saab e-hääletamise tulemusi avalikustada enne lubatud tähtaega.

Valimisteenistuse meediavaldkonna nõunik Kristi Kirsberg ütles Delfile, et Švilponiselt küsiti enne ruumi sisenemist, kas tal on sidevahendid ja ta ütles selgelt, et ei ole.

Tegelikult oli tal oli kaasas kokku kolm kaamerat, millega jäädvustas toimunut erinevate nurkade alt, lisaks üks helisalvesti. Seda kinnitas Švilponis ka Delfile. Ta selgitas, et ühe kaameraga salvestas ta arvuti ekraanil olevat infot, teisega ruumi üldplaani ja serverite ümber toimetavaid komisjoni liikmeid ning kolmas kaamera on selleks, et nt huvitavat statistikat jäädvustada.

Korduvalt häältelugemist vaatlemas käinud Švilponis ütles, et on teadlik, et selle toimingu juures on sidevahendite kasutamine keelatud ning seepärast jättis ta oma sidevahendid maha. "Mina ei loe lihtsat tavakasutaja kaamerat sideseadmeks," ütles ta ja lisas, et on samade kaameratega probleemideta käinud vaatlemas ka teisi valimisi.

Švilponis tõi välja sellegi, et oli 42 minutit salvestanud ning lisas, et lui see oleks keelatud olnud, oleks komisjonist keegi pidanuid kohe tulema ja talle ütlema, et see on keelatud.

Vaatleja laadis veebikeskkonda YouTube üles video, mille lõpus on kuulda, et valimisteenistuse töötajad esitasid talle palve salvestamine lõpetada, mille peale mees seda ka tegi.

Seejärel kirjutas ta kaebuse.

Kirsber selgitas, et Euroopa Parlamendi valimised on võrreldes teiste valimistega rangemad, kuna infot ei tohtinud avaldada enne südaööd. Nimelt on seaduses kirjas, et hääletamistulemusi ei või avaldada enne hääletamise lõppu kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides.

"Valimisteenistuse kohustus on tagada, et elektrooniliste häälte lugemise ruumis seda nõuet järgitakse, seetõttu kontrolliti ka Sulev Švilponise üles pandud kaamerat," ütles ta. "Oluline on rõhutada, et Sulev Švilponisel paluti vaid kaamera kinni panna, teda ei sunnitud saalist lahkuma ehk et tal võimaldati vaatlemist igati jätkata."

Kuna Švilponis esitas ametliku kaebuse ka Vabariigi Valimiskomisjonile, siis täpsemalt saab rääkida juba pärast seda, kui otsus on tehtud.