Eurovalimiste eel saabus teisena Delfi stuudiosse tööintervjuule EKRE esinumber Mart Helme, kes alustas aga teadaandest, et tegeleb sel korral vaid häälte meelitamisega – Brüsselisse ta minna ei kavatse.

Helme nentis, et kandideerib vaid selleks, et aidata kaasa mandaadi saamisele. „Mis puutub sellesse, kas ma lähen europarlamenti, siis seni kuni ma olen Eesti vabariigi valitsuse liige, arvan ma, et saan Eesti heaks rohkem ära teha siseministrina, kui europarlamendi liikmena,“ teatas ta.

Samas ollakse varem selliselt käitunud teiste erakondade häältemagneteid peibutuspartideks nimetanud? Helme väitis, et tema puhul ei saa „parditsemisest“ rääkida. „Ma ei ole part! Küll kutsun ma oma isiku kui tuntud isikuga leidma inimesi orientiire, et saata meie erakonna esindaja tugevdama rahvusriikide liitu pooldavat fraktsiooni Euroopa parlamendis. Täiesti aus jutt, ei mingit valetamist, keerutamist, parditsemist!“ oli ta nüüd veendunud.

Rahapakke nägite?

Just täna võõrustab EKRE Tallinnas Prantsusmaa paremäärmuslaste liidrit Marine Le Peni – miks ikkagi tahab EKRE ühineda Euroopas tema seltskonnaga, kes on Putini ja Venemaa poolt rahastatud?

„No jätke, te ju teate väga hästi, et ta ei võtnud Putinilt raha. Olete te näinud, et Putin ladus talle pakid lauale? Mida te räägite..“ protestis Helme ja väitis, et Le Pen sai hoopis Tšehhi raha: „Ta võttis Tšehhi pangalt raha, mille filiaal oli Venemaal.“

Faktiparanduse peale, et tegemist oli Vene panga Tšehhi kontoriga, ei lasknud EKRE esimees end kõigutada.

„Või oli see vastupidi. Kuna see sama liberaalne Euroopa keeldus talle raha andmast. Väga selge, eurooplased mõtlesid täpselt oma rikutuse piires – raha me talle ei anna, siis ta kukub läbi..,“ põhjendas ta.

Lihtsalt oigan

Helme emotsioonid kasvasid veelgi, kui talt päriti, kuidas ikkagi üks kõvahäälselt eestimeelne erakond saab taolise russofiilse seltskonnaga Euroopas koostööd teha?

„Kuulge, jätke järele, Ma lihtsalt oigan! Kas te midagi natuke arukamat ei oska välja mõelda?“

Endine suursaadik leidis, et Euroopas valitseb lausa II maailmasõjaga võrdne olukord, kus vastase purustamise nimel võib teha koostööd kellega tahes.

„Kes olid liitlased II maailmasõja ajal? USA ja Nõukogude Liit. Kas nad jagasid mingeid ühiseid ideoloogilisi vaateid? Ei. Küll oli neil ühine vaenlane, kes oli vaja purustada. Kui see saab purustatud, siis nende teed läksid kohe laiali. Meil on praegu ühine vaenlane: liberaalne, globalistlik, rahvusriike hävitav Euroopa Komisjon ja selle ideoloogia. See, kas keegi armastab Putinit või vihkab Putinit, see on meie erimeelsus, aga sellele me ei pööra praegu tähelepanu, sest first things first!“

EKRE eurovalimiste lühikeses programmis, pole leida miskit suuremate EL-i ees seisvate väljakutsete kohta, ei majanduslikus vaates ega näiteks sõnagi kliimapolitiikast. Mart Helme oli aga valmis varmalt jagama EKRE vaateid neile küsimustele.

Võimulepe pole miski

Näiteks tööstuse CO2 heitmete vähendamisele suunatud poliitikat nimetas ta „blufiks“. Samas on EKRE enda poolt koos Keskerakonna ja Isamaaga allkirjastatud koalitsioonileppes sees lubadus jätkata EL-i kliimaeesmärkide täitmist CO2 heitmete vähendamise teel.

Helme ei pidanud võimuliidu lepingut suurt miskiks. „Koalitsioonilepe võib seda rääkida, aga põhimõtteliselt on koalitsioonis ka kokkulepe, et kui konsensust mingis küsimuses ei saavutata, siis neid samme ei astuta. Kui meie konsensust ei anna, siis neid samme ei astuta,“ põrutas ta.

Mis puudutab majanduspoliitikat, siis Mart Helme tööintervjuud vaadates saab teada, kuidas tema meelest peaks Euroopa võtma eeskuju hoopis Hiinast, kus polevat majandust lämmatavaid direktiive. Samuti seda, et Eesti ettevõtjad on Helme väitel EL-is oldud aja jooksul kõvasti kaotanud ning ei mahtuvat üldse Euroopa ühisturul tegutsema – tõsiasi, mille Helme enda sõnade kinnituseks avastas Moskva turuga suheldes seal 90-ndate alguses suursaadik olles.

Mart Helmet intervjueerivad LP ja Kroonika peatoimetaja Ingrid Veidenberg, Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora ja Delfi ning Eesti Päevalehe ajakirjanik Raimo Poom.

Ülesköetud naised ja suuorgan versus puuksutaja
Tööintervjuul leidis käsitlemist ka EKRE keelekasutus. Helmelt uuriti, kust tulevad tema ja parteikaaslaste keelde väljendid „emotsionaalselt ülesköetud naine“ või „suuorgan“, need on nagu platnoi kõnepruuk Venemaa vanglates.


Helme väitis, et tema ei ole sellega kursis. „Mul polnud õrna aimugi, et need on mingid platnoi keeled.“


Küll aga oli ta väga pahane, et nädalalõpulehes LP ei näidanud kirjanik ja humoreskide kirjutaja Andrus Kivirähk üles mingit austust siseministri kõrge staatuse suhtes. „Näiteks nädalavahetuse ajalehest loen, et olen tagapingi puuksutaja. Kas on viisakas siseministri kohta öelda, et ta on tagapingi puuksutaja? Seda kasutab siis enda meelest nalja tegev Andrus Kivirähk,“ pahandas Helme.