TLOV on kavas kesklinna valitsuse bilansist üle anda haridusameti bilanssi ja sellest saab munitsipaalkultuurikeskus, ütles abilinnapea Heiki Kivimaa BNS-ile.

Rendilepingu lõpetamisel kompenseerib linn TLOV-i tehtud investeeringuid 2,5 miljoni krooni ulatuses.

Kivimaa sõnul algatasid TLOV-i rendilepingu lõpetamise vene loomingulised kollektiivid, kelle teatel polnud võimalik lagunevas majas ja kõrge üürihinna tõttu viia läbi proove ja korraldada kontserte.

Loominguliste kollektiivide nõukogu esimees Nikolai Solovei palus septembri keskel linnal kaaluda AS Rukoniga rendilepingu lõpetamist, kuna kultuurikeskuses on kujunenud ärev olukord, ja reorganiseerida keskus munitsipaalvalduses olevaks kultuurikeskuseks.

Tallinna Ohvitseride majana tuntud Vene kultuurikeskust rentis tähtajatult AS Rukon, mille juhtide ja omanike hulka kuuluvad Vitali Haitov ja Gennadi Ever.

Ajalehe Estonia vastutav väljaandja Vitali Haitov ütles BNS-ile, et kultuurikeskuse üleandmine haridusameti haldusse oli ainuõige otsus, kuna praeguses seisus ei pea amortiseerunud hoone enam kaua vastu.

"Venemaa Vene kultuurikeskuse tegevust ei toetanud ning Tallinn ei saanud doteerida hoonet, mille eest vastutas AS Rukon," selgitas Haitov.

Haitov lisas, et olukord teravnes pärast seda, kui selle aasta märtsini hoonet ülal pidada aidanud ajalehed mujale kolisid.

Tallinna volikogu Keskerakonna fraktsioon peab laevastiku ohvitseride maja (TLOV) rendilepingu lõpetamist koalitsiooni korruptsioonimaiguliseks katseks säilitada võimu, leides, et 2,5 miljoni krooni suuruse kompensatsiooni maksmine Rahva Usaldusega seostatavale firmale on selgelt üle pakutud.

Haitov selgitas, et 1993. aastal Vene Kultuurikeskuse haldamiseks asutatud AS-i Rukon omanikeringi kuuluvad ärimees ja Tallinna linnavolikogu liige Gennadi Ever (50 protsenti), ajalehtede Estonia ja Vesti väljaandja Rukon Info (25 protsenti) ja Ülevenemaaline laevastiku traditsioonide ja reliikviate fond (25 protsenti).

Rukon sai TLOV-i Tallinnalt tähtajatult rendile mullu toimunud konkursi alusel, kuigi eelnev konkurss, mis toimus 1998. aasta sügisel ja millel Rukon oli ainus pakkuja, tühistati.

Enne toonast konkurssi rentis kultuurikeskuse hoonet samuti Rukon, konkursi tulemusel pidi ettevõte saama keskuse rendile 36 aastaks.

Kui Tallinn tunamullu novembris rendikonkursi tulemused tühistas ja mullu veebruaris uue konkursi välja kuulutas, kaebas Rukon linnavõimud kohtusse.

Rukoni osalusega kirjastuskontsern Rukon-Info annab välja ajalehte Estonija ning tegeleb veel toitlustamise, parkimise korraldamise ning mitmesuguse kinnisvaraäriga.

Rukoni aastakäive on Haitovi sõnul umbes miljoni krooni ringis ja kinnisvara haldav ettevõte töötab kasumita.