USA eksperdid on juba mõnda aega hoiatanud Hiina sõjavõimsuse kiire suurenemise eest, kuid nii mustades toonides pole teemat veel avalikult käsitletud, teatab CNN.

“Pekingi sõjaline moderniseerumine ja sõjajõu kuhjumine kallutab võimutasakaalu Taiwani väinas,” ütles Goss senati luurekomisjonis kolmapäeval.

Goss hoiatas, et Hiina võimsus ähvardab USA sõjajõude piirkonnas.

“Kui Peking otsustab, et Taiwan on asunud lõpliku eraldatuse teele, mis ületab Pekingi taluvuse, siis, on Hiina valmis kasutama jõudu,” lisas Goss.

CIA seisukoht peegeldab president George W Bushi valitsuse kasvavat muret seoses Hiinaga, USA on võtnud endale kohustuse tagada Taiwani julgeolek. Hiina ja Taiwani sõjalise konflikti puhul kardab Washington sattuda laiaulatuslikku konflikti maailma tugevaima jõuga peale enda.

Hiina kinnitab, et Taiwani vormiline iseseisvus on välistatud ning taolised püüdlused surutakse vajadusel jõuga maha.

Aasta tagasi tegi CIA tollane direktor George Tenet Hiina suhtes palju leebema ülevaate, öeldes, et USA suurim mure on Hiina sõjavõimsuse kasv, mis kiireneb kogu aeg. Samas tasakaalustas Tenet seda sõnadega heast koostööst Pekingiga muudes valdkondades, näiteks võitluses terrorismiga ja Põhja-Korea läbirääkimistel. Goss neid teemasid ei puudutanud.

Mais hoiatas Pentagon, et Pekingi laiendab oma sõjavõimsust “agressiivselt” ning sellega kaasneb kõrgetasemeliste relvasüsteemide nagu rakettide, satelliidivastaste laserite ja maaaluste juhtimiskeskuste paigaldamine. Peamiselt kuhjab Peking oma sõjajõudu selge plaaniga võita võimalik sõjaline konflikt Taiwaniga.

USA on juba pikka aega avaldanud Taipeile survet, et riik suurendaks oma sõjalisi kulutusi, kuid sisepoliitilised vaidlused Taiwanis on relvahanked pidurdanud.