Uvalde linnas Robbi põhikoolis korraldas tapatalgud 18-aastane tulistaja, kelle kohalikud ametiisikud tuvastasid kui Salvador Ramose ja kes arvatakse olevat tegutsenud üksi. Texase kuberneri Greg Abbotti sõnul oli Ramos Uvalde keskkooli õpilane.

Uvalde politseiülema Pete Arredondo sõnul algas tulistamine teisipäeval kohaliku aja järgi kell 11.32.

Noorukit kahtlustatakse alguses ka oma vanaema tulistamises, kes on kriitilises seisundis haiglas. CNNi teatel tapsid korrakaitsjad ründaja. Uurijate sõnul oli kahtlustatav relvastatud käsirelva, poolautomaatset vintpüssi AR-15 ja suure mahutavusega salve.

Tulistaja kandis kuulivesti ja sõitis enne kooli tungimise katset autoga kraavi, teatas Texase avaliku ohutuse ameti seersant Erick Estrada. Politseinikud püüdsid Ramost takistada, aga tal õnnestus ikkagi kooli ruumidesse pääseda, kus ta sisenes mitmesse klassiruumi ja tulistas oma relvast, teatas Estrada.

Vähemalt üks piirivalvur sai tulistaja piiramise käigus haavata, teatas USA sisejulgeolekuministeerium. "Riskides oma eluga, seadsid need piirivalvurid ja teised ametiisikud end sündmuskohal laste ja tulistaja vahele, et juhtida tulistaja tähelepanu potentsiaalsetelt ohvritelt eemale ja päästa elusid," ütles pressiesindaja Marsha Espinosa.

Tulistajaga seotud Instagrami kontole ilmus vaid kolm päeva enne eilset tulistamist foto kahest AR15 stiilis relvast.

Üks tapetud täiskasvanutest oli õpetaja, keda USA meedias on nimetatud Eva Mireleseks. Tema lehekülg koolipiirkonna veebisaidil ütles, et tal on tütar kolledžis ning ta armastas jooksmist ja matkamist.

Peamiselt hispaaniakeelse taustaga õpilastega Robbi põhikoolis, mis asub umbes 135 km San Antonio linnast läänes, õpib veidi alla 500 lapse vahemikus 7–10 eluaastat.

USA presidendi Joe Bideni sõnul peaksid ameeriklased seisma vastu relvalobile ja nõudma kongressilt mõistlikku relvapoliitikat. Bideni arvates on vale, kui 18-aastane noormees ostab relvi.

"Kui ma presidendiks sain, lootsin, et ma ei pea seda enam tegema," ütles Reutersi teatel silmnähtavalt šokeeritud Biden eile Valges Majas tehtud avalduses.

Presidendiks kandideerides lubas Biden suurendada relvade ohutust ja vähendada relvasurmade arvu. Muu hulgas nõudsid Biden ja tema Demokraatlik Partei relvaostjate taustakontrolli seadust, kuid neil ei õnnestunud kongressis sellele piisavalt hääli taha saada.

Alles veidi rohkem kui nädal tagasi toimus New Yorgi osariigis Buffalos asuvas supermarketis massitulistamine. Relvade kasutamine põhjustab Ühendriikides igal aastal kümneid tuhandeid surmajuhtumeid.

Teisipäevane tulistamine on CNNi andmeil ohvriterohkeim koolitulistamine alates 2012. aastast.