Ühtlasi peavad erakonnad vajalikuks muuta Tallinna põhimäärust selliselt, et volikogu otsusega saaks teenete- ja vapimärgi ära võtta isikutelt, kes aitavad taastoota Vene Föderatsiooni mõjuvälja või õigustavad Venemaa agressiooni.

"Vabariigi pealinna aumärke ei pea kandma need, kes Eesti-vaenulike riikide mõjuvälja laiendamisega silma paistavad. See oleks sama veider kui mõte rahupreemiast Vladimir Putinile," ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal.

"Ei saa olla nii, et kõrvuti Ukraina presidendiga on Tallinna vapi- ja teenetemärgi kavaleride nimekirjas isikud, kes õigustavad Krimmi annekteerimist," lisas Isamaa fraktsiooni esimees Urmas Reinsalu.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et Aleksei Semjonov on aastaid olnud kaitsepolitsei jälgimise all. Tema juhitavat MTÜd Inimõiguste Teabekeskus on kapo aastaraamatuis nimetanud Venemaa mõjutuspoliitika peamiseks tööriistaks Eestis. Näiteks on kapo tuvastanud, et teabekeskus sai raha Venemaa välismaal elavate kaasmaalaste õiguskaitse- ja toetusfondist, levitamaks Kremli valeväiteid inimõiguste rikkumisest Eestis.

2016. aastal toonase linnavalitsuse ettepanekul Tallinna teenetemärgi saanud Sergei Garanža on lisaks riigikeele mitteoskamisele jäänud avalikkuses silma sellega, et viis oma kooli õpilased Nõukogude Liidu sümboolika taustal paraadfotosid tegema ja pani nad punavormis Nõukogude propaganda saatel nn Suure Isamaasõja temaatilisi luuletusi ja laule esitama. Viimast on kaitsepolitsei aastaraamatus kirjeldatud kui silmapaistvat näidet 9. maiga seotud mõjutustegevusest.

Tallinna teenetemärk on Tallinna linna autasu, mis antakse füüsilistele isikutele Tallinnale osutatud eriliste teenete eest. Tallinna vapimärk on Tallinna linna autasu, mis antakse füüsilistele isikutele linna erilise austusavaldusena.