Kremli kodulehel on avaldatud Putini pöördumine nn suure isamaasõja veteranidele ja millegipärast ka Ukraina kodanikele.

„Kallid veteranid! Kallid sõbrad!” alustas Putin. Seejärel kirjeldas ta värvikalt, kuidas heroilised väed võitlesid Euroopat orjastada ihanud fašismiga. Jutt lühidalt kokku võetuna: too vägev võit tagas meile elu ja vabaduse, seda ei tohi me mingi hinna eest unustada.

„Kahjuks on natsism uuesti pead tõstnud ning üritab kehtestada oma barbaarseid ja ebainimlikke taotlusi,” väidab Putin ning soovib kõikidele veteranidele ja Ukraina elanikele rahulikku tulevikku.

Kellele täpselt Ukrainas õnne sooviti – kas neile, keda tapetakse? Putini pressiesindaja Dmitri Peskov tõttas selgitama, et Putini õnnitlusel ei ole kindlat postiaadressi. „See on pühendatud kõigile neile, ja neid on Ukrainas ikka palju, kelle jaoks on suure isamaasõja mälestus püha, kelle jaoks 9. mai on püha,” sõnas Peskov.

Venemaa pealik saatis õnnitlusi veel paljude riikide liidritele ja inimestele.

Vene meedia teatel saadeti sõnumid Aserbaidžaani, Armeeniasse, Valgevenesse, Kasahstani, Kõrgõzstani, Moldovasse, Tadžikistani, Türkmenistani, Usbekistani, nö Abhaasiasse ja nö Lõuna-Osseetiasse, n-ö Donetski ja Luhanski rahvavabariiki ning Gruusiasse. Nõukogude Liitu kuulunud riikidest ei olnud gazeta.ru artiklis mainitud üksnes Balti riike.

9. mai võidupüha või võidupäevaga tähistatakse liitlasvägede teises maailmasõjas 1945. aastal saavutatud lõplikku võitu natsionaalsotsialistliku Saksamaa üle.

Teise maailmasõja ametlikuks alguseks peetakse 1. septembrit, kui Adolf Hitleri juhitud Saksamaa ründas Poolat. 17. septembril tungis Poolale ida poolt kallale ka Nõukogude Liit, mille eesotsas oli Jossif Stalin. Varem olid Saksamaa ja Nõukogude Liit sõlminud omavahel mittekallaletungilepingu (Molotovi-Ribbentropi pakti), mille salaprotokollides olid huvipiirkonnad ära jaotatud.

Jaga
Kommentaarid