Nimelt viib Venemaa Luhanski, Donetski, Hersoni ja Zaporižžja oblasti okupeeritud territooriumilt välja toiduaineid, kinnitas Ukraina agraarpoliitika ja toiduainete ministri esimene asetäitja Tarass Võssotskõi, vahendab UNIAN.

Võssotskõi sõnul oli nüüdseks okupeeritud territooriumidel umbes 1,3 miljonit tonni vilja.

„Seda oli vaja igapäevase toidujulgeoleku tagamiseks, see tähendab seal elavate ukrainlaste toitmiseks ja hädavajalike kevadiste põllutööde tegemiseks kevadkultuuride külvi seisukohast. Mingeid strateegilisi varusid seal ei olnud,” ütles Võssotskõi.

Nüüd on ministeerium saanud kinnituse, et Vene okupandid on igast regioonist välja viinud umbes 100 000 tonni vilja – kokku 400 000 tonni. Nad viivad välja vilja, mis oli mõeldud toidujulgeoleku tagamiseks.

„Kui see jätkub ja ei viida välja mitte varusid, vaid seda, mis sinna jäi enne uut saaki, võib tekkida nälja oht,” rõhutas Võssotskõi.

Luhanski oblasti sõjaadministratsiooni juht Serhi Haidai teatas, et aprillis Rubižnes hävitatud elevaatoris oli 30 000 tonni vilja.

„Luhanski oblasti aastane vajadus selle 2022. aasta 24. veebruari eelsetes piirides oli 60 000 tonni vilja. Koos 2014. aastal okupeeritud territooriumiga 240 000 tonni. Muide, 90% põllumajandusmaast oli koondunud oblasti põhjaossa, mille vaenlane okupeeris 2022. aastal ja kus endiselt käivad lahingud. Just need territooriumid varustasid viljaga kogu oblastit ka enne 2014. aastat. Nüüd on ainus regioon, kus külvikampaaniat ei ole alustatud, meie oma. Sest venemaalasi see ei huvita. Miks, kui on võimalik röövida ja kindlustada ennast mitmeks aastaks ette?” rääkis Haidai.

Haidai sõnul on minema viidud 100 000 tonni ainult kinnitatud andmed. Kui palju tegelikult on minema viidud, ei ole teada.

„Veel 30 000 tonni vilja hävitati Rubižnes. Seda on rohkem, kui Luhanski oblasti kaheaastane vajadus. Leiba ei ole praegu ja pole ette näha ka tulevikus. Venemaalased jätavad ukrainlased okupeeritud territooriumidel nälja piirile,” märkis Haidai.

Jaga
Kommentaarid