Ühe allika sõnul on „mitmeid viiteid” rünnakule Moldova vastu lähitulevikus. Moldova armee koosneb vaid 3250 sõdurist. Moldova edukas ülevõtmine avaks Venemaale tee Odessa ründamiseks läänest.

„Me usume, et Kreml on juba langetanud otsuse Moldovat rünnata. Moldova saatus on väga otsustav. Kui venelased hakkavad kontrolli võtma, oleme me sõjaliselt lihtsam sihtmärk ja oht Ukrainale on eksistentsiaalne, ütles allikas.

Pinged on juba kasvamas separatistlikus Transnistrias, kus on toimunud rida salapäraseid plahvatusi, milles on süüdistatud „terroriste”.

Lääne analüütikud usuvad, et Kremli eesmärk võib olla maismaaühenduse loomine Venemaalt Ukraina lõunarannikut mööda Transnistriani, millega lõigataks Ukraina Mustast merest ära.

Sõjaline allikas usub, et Venemaa võib minna veelgi kaugemale, püüda ära kasutada rahulolematust elukallidusega Moldovas ja suurendada olemasolevaid pingeid, lõppeesmärgiga kogu riik üle võtta.

Allikas ütles, et Ukraina luureandmed osutavad tegevusele Transnistria keskuse Tiraspoli lennuväljal, mis viitab sellele, et venelased valmistuvad konfliktiks. Oodata on ilmselt transpordilennukeid Il-76 ja võib-olla helikoptereid. „See tähendab, et nad valmistuvad õhudessandiks ja on suur tõenäosus, et Krimmist tuuakse dessantväelased,” ütles allikas.

Transnistrias arvatakse juba olevat umbes 1500 Vene sõjaväelast, märgivad lääne ametnikud. Kõik lennukiga saabuvad Vene sõjaväelased peaksid läbima Ukraina õhuruumi, mis seab nad allatulistamise ohtu.

Oodatakse, et venelased tekitavad ettekäände Moldovasse sissetungiks, mis peaks langema kokku 9. mai pidustustega. Moldova pealinnas Chișinăus võidakse samaaegselt sõjalise operatsiooniga Transnistrias korraldada rahutused. „Praegu on väga lihtne Moldovas ettekääne tekitada,” ütles allikas.

Suurbritannia Kuningliku Ühendatud Teenistuste Instituudi raportis öeldakse, et Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) püüab Moldovat destabiliseerida, et siduda Ukraina vägesid lõunas. See peaks näitama läänele, et Ukraina toetamine ähvardab kaasa tuua laiemad tagajärjed, sealhulgas Balkanil.

7. aprillil keelas Moldova valitsus Venemaa sõjalised sümbolid, mida Moskva võtab oma mõju vastu võitlemisena.

Raportis öeldakse, et Ukraina luure on teada saanud, et FSB viienda teenistuse kindralmajor Dmitri Miljutin on arutanud protestiliikumise organiseerimist Moldovas, mis „kasutaks meelega massiliselt keelatud sümboleid, mis õhutaks võime trahvima suurt hulka vaeseid protestijaid ning looks aluse süüdistustele, et valitsus surub poliitilist eneseväljendust ja sõnavabadust maha”.

Koos Transnistria brigaadidega kujutavad Vene väed separatistlikus regioonis endast ohtu Moldova valitsusele riigi poliitilise destabiliseerimise korral, öeldakse raportis. Ilma maismaaühenduseta läbi Ukraina oleks aga Venemaal raskusi nende üksuste täiendamisega.

Venemaa kesksõjaväeringkonna ülema asetäitja, kindralmajor Rustam Minnekajev ütles 22. aprillil peetud kõnes, et kontroll Lõuna-Ukraina üle annaks ühenduse Transnistriaga, kus tema sõnul toimub samuti „venekeelse elanikkonna rõhumine”.

Moscow Times kirjutas Venemaa riigiduuma komitee aseesimehele Viktor Vodolatskile viidates, et Vene võimud võivad Transnistria iseseisvust tunnustada lähiajal.

„Kui Venemaa tunnustab Transnistria iseseisvust, ähvardab see otseselt Moldova territoriaalset terviklikkust. See oleks Donbassi stsenaarium. See tähendab, et nad annaksid sõjalist abi, ja see tähendab, et nad võiksid tunnustada seda Venemaa osana ja nii edasi,” ütles Ukraina allikas.

Jaga
Kommentaarid