Maxar Technologiesi avaldatud fotodel on täpsemalt näha kaks delfiinide aedikut, mis asuvad annekteeritud Krimmis Sevastopoli sadamas.

USA mereväeinstituudi andmeil toodi delfiinid sinna veebruaris ning nad kaitsevad mereväebaasi Ukraina sukeldujate eest, kes võivad üritada saboteerida Venemaa sõjalaevu.

Sevastopoli mereväebaas asub 2014. aastal annekteeritud Krimmis ning on Venemaa sõjaväe jaoks strateegiliselt oluline. USA mereväeinstituudi analüüsi kohaselt on seal ankrus olevad Vene laevad küll rakettide laskeulatusest väljas, kuid on haavatavad siiski eelkõige võimalikele veealustele rünnakutele.

Külma sõja ajal arendasid nii USA kui ka Nõukogude Liit delfiinide kasutamist, kuna mereimetajate kajalokatsioonivõime võimaldab neil tuvastada veealuseid objekte, sealhulgas miine.

Pärast Nõukogude Liidu lagunemist 1990. aastate alguses koolitas Ukraina Krimmis delfiine edasi. Kõnealuse Sevastopoli programmi algatas Ukraina merevägi siiski alles 2012. aastal, kuid imetajad sattusid pärast 2014. aasta sissetungi Krimmi venelaste kätte. Ukraina nõudis küll loomade tagastamist, ent edutult.

Kaks aastat hiljem teatas Venemaa merevägi kavatsusest osta veel viis delfiini ning 1,75 miljonit rubla maksnud delfiinid toimetati Sevastopoli mereväebaasi 2016. aasta suve lõpuks.

Jaga
Kommentaarid