„Putin märkis Venemaa relvajõudude maavägede 64. üksiku motolaskurbrigaadi ära, omistades aunimetuse „kaardiväe”. Tänuavaldus presidendilt „massilise kangelaslikkuse” eest, tsiviliseeritud maailma keeles aga sõjakuritegude eest – see on tõend selle kohta, et metsikused Butšas olid ülesanne kõrgemalt, millega nad hakkama said. Ja peamine on ülemjuhataja kaasvastutus sõdurite tegevuse eest,” kirjutas peaprokurör.

Butša ringkonnaprokuratuuri prokurörid „omistasid” omalt poolt teenitud „nimetused” esimesele kümnele selle brigaadi sõjaväelasele, keda kahtlustatakse tsiviilelanikkonna julmas kohtlemises ning teistes seaduse ja sõjatavade rikkumistes. Need on nooremseersant Vjatšeslav Lavrentjev, reamehed Grigori Narõškin, Vassili Knjazev, Albert Radnajev ja Sergei Peskarjov, jefreitorid Semjon Maltsev, Mihhail Kašin, Andrei Bizjajev ja Dmitri Sergijenko ning seersant Nikita Akimov.

Venediktova sõnul on uurijad kindlaks teinud, et Butša okupeerimise ajal võtsid just nemad vangi relvastamata tsiviilisikud, hoidsid neid näljas ja janus, sundisid neid selja taha seotud käte ja kaetud silmadega põlvitama ning mõnitasid ja peksid. Venediktova rõhutas, et käiku läksid rusikad ja automaadipärad. Inimestelt peksti välja informatsiooni Ukraina sõjaväelaste ja territoriaalkaitse liikmete asukoha kohta ning piinati ka põhjuseta.

Venediktova teatas, et okupandid ähvardasid tapmisega ja imiteerisid hukkamist, tulistades inimeste suunas.

„On tõendeid, et loomulikult röövisid ka need maailma esimese marodööride armee sõjaväelased kohalikku elanikkonda, võttes isiklikke asju ja „trofeeks” olmetehnikat,” märkis Venediktova.

Venediktova sõnul on iga timuka roll ja osalemine nimetatud kuritegudes juurdluse teel kindlaks tehtud tänu prokuröride ja politseinike tööle ning nende isikuandmeid aitasid koguda Slidstvo Info ajakirjanikud.

„Praegu me kontrollime neid kümmet osalemise asjus Butša mõrvades,” lisas Venediktova.
Venediktova avaldas ka kahtlusaluste fotod ja palus inimestel teatada, kui kedagi ära tuntakse, ning anda tunnistusi nende osalemise kohta teistes metsikustes.

Jaga
Kommentaarid