„Ma olen väga hästi tuttav, olen isiklikult lugenud ÜRO rahvusvahelise kohtu kõiki dokumente olukorrast Kosovos. Mäletan suurepäraselt rahvusvahelise kohtu otsust, kus on kirjas, et enesemääramisõigust realiseerides ei ole mingi riigi üks või teine territoorium kohustatud pöörduma loa saamiseks oma suveräänsuse väljakuulutamiseks riigi keskvõimude poole,” ütles Putin kohtumisel ÜRO peasekretäri António Guterresiga, vahendab Interfax.

„Kui see on nii, siis on Donbassi vabariikidel – Donetski vabariigil ja Luhanski rahvavabariigil – samasugune õigus kuulutada Ukraina keskvõimuorganite poole pöördumata välja oma suveräänsus, sest pretsedent on loodud,” jätkas Putin ja küsis Guterresilt, kas viimane on sellise argumentatsiooniga nõus.

Guterres märkis, et ÜRO ei ole Kosovo iseseisvust tunnustanud.

Putin ütles, et seda tegi ÜRO rahvusvaheline kohus.

„Kui see pretsedent on loodud, võisid sedasama teha ka Donbassi vabariigid. Meie omalt poolt saime õiguse neid iseseisvate riikidena tunnustada. Nii on teinud väga paljud maailma riigid, sealhulgas meie oponendid läänes Kosovo suhtes,” ütles Putin.

Pärast seda pöördusid „rahvavabariigid” Putini sõnul Venemaa poole palvega osutada sõjalist abi „selle riigi suhtes, kes viib nende vastu läbi sõjalisi operatsioone”.

„Meil oli õigus seda teha täielikus kooskõlas ÜRO harta artikliga 51,” lausus Putin.

Jaga
Kommentaarid