Delimhanov on Tšetšeenia valitseja Ramzan Kadõrovi kauge sugulane ja teda peetakse viimase üheks kõige lähedasemaks abiliseks. Delimhanov töötas Ramzan Kadõrovi isa Ahmat Kadõrovi julgeolekuteenistuses ja oli enne seda separatistliku Tšetšeenia Itškeeria vabariigi brigaadikindrali Salman Radujevi autojuht. Radujev mõisteti hiljem Venemaal süüdi terrorismis, vahendab Raadio Vabadus.

2014. aastast riigiduuma liige olev Delimhanov on USA sanktsioonide all sidemete pärast organiseeritud kuritegevusega. Tema nimega on seotud mitu palju kära tekitanud skandaali.

2009. aastal kuulutati Delimhanov Interpoli kaudu rahvusvaheliselt tagaotsitavaks seoses kahtlustustega pataljoni Vostok ülema Sulim Jamadajevi mõrva organiseerimises Araabia Ühendemiraatides. Viimase venda, Venemaa kangelast Ruslan Jamadajevit peeti Kadõrovi vastaseks ja ta mõrvati Moskvas.

2013. aastal kakles Delimhanov riigiduuma hoones rahvasaadik Aleksei Žuravljoviga. Teatati, et kakluse käigus kukkus Delimhanovil pintsaku taskust välja kullatud püstol, kuigi riigiduuma hoones on keelatud relva kanda.

Tänavu veebruaris lubas Delimhanov inimõiguslase Abubakar Jangulbajevi perekonnaliikmetel „pead maha lõigata”. Delimhanovi sõnul on tal veritasu kohustus Jangulbajevi perekonna vastu. Samal kuul süüdistasid Türgi õiguskaitseorganid Delimhanovit osalemises Türgis elavate Kadõrovi-vastaste tšetšeenide tapmise organiseerimises.

Delimhanov on esinenud tšetšeeni sõjaväelaste ja rahvuskaartlaste arvukates Ukrainas tehtud videotes, sealhulgas selles, mis oli pühendatud Mariupoli hõivamisele.

Ühes videos vabandas „Donetski rahvavabariigi riikliku julgeoleku esimene minister”, pataljoni Vostok komandör Aleksandr Hodakovski Delimhanovi ja Kadõrovi ees tšetšeeni sõjaväelaste kritiseerimise eest. Seni oli Hodakovski neid kritiseerinud halva ettevalmistuse eest.

Päeval, kui Putin kuulutas Mariupoli hõivatuks ehk 21. aprillil kuulutas Delimhanov põleva hoone taustal, et Kadõrovi ja Putini käsk linna „puhastamiseks” on täidetud.

Jaga
Kommentaarid