Leedu diplomaatiline teenistus on teinud Euroopa Liidule ettepaneku kehtestada sanktsioonid Venemaa õigeusu patriarh Kirilli suhtes. Ühtlasi peavad ametivõimud konsultatsioone Leedu õigeusu kiriku eraldamise üle Moskvast, kinnitas Leedu välisminister.

"See inimene ei tegele minu silmis mitte pastoraalse hoolitsuse, vaid hingede hävitamisega," ütles Landsbergis Leedu väljaandele 15min.

Samas rõhutas Landsbergis, et austab kiriku ja riigi lahususe põhimõtet ning Moskvast eraldumine on kogukonna enda otsustada.

Õigeusu tähtsaim mees

Patriarh Kirill on Kremlini režiimi tähtis osa. Ta on valjuhäälselt toetanud Venemaa sissetungi Ukrainasse ning nimetanud oma kodumaad kaitsvaid ukrainlasi "kurjadeks jõududeks", kes võitlevad "vene ühtsuse" vastu.

Sanktsioonid Kirilli vastu tähendaks, et tal keelatakse Euroopa Liidu riikidesse sisenemine ning ta vara külmutatakse. Sanktsioonide kehtestamiseks oleks vaja kõigi Euroopa Liidu riikide nõusolekut.

Patriarh Kirill on külastanud ka Eestit. Tema esimene visiit siia toimus 2013. aasta juunis, mille käigus pühitses ta muuhulgas sisse Lasnamäe kiriku.

Jaga
Kommentaarid