Kella 17:05 seisuga oli petitsioonil "Mart Helme riigikogust välja!" 3456 allakirjutanut, kell 19:05 aga juba topelt - see tähendab, et rahvaalgatus on ületanud mitmekordselt lävendi, mille alusel tuleks see riigikogu juhatuses arutlusele võtta.

Alla saavad kirjutada kõik 16-aastased ja vanemad Eesti alalised elanikud.

"Ukrainas käib karm sõda, tuhanded süütud inimesed surevad, naisi ja koguni lapsi vägistatakse, samal ajal Helme avaldus on lausa häbiväärne ja tülgastav! Kui eesti rahvas oleks samas olukorras Ukraina põgenikena - võõras riigis, kaks kätt taskus, teadmata, mida toob homne päev, siis kõige haigem ja õõvastavam oleks süüdistus prostitutsiooni kohta," kirjeldas petitsiooni ajendit selle autor Gete Kauge. "Tema käitumine ei ole aktsepteeritav ja Mart Helme koht ei peaks enam olema riigikogus! Kogume allkirju ja näitame, mida arvab Eesti rahvas!"

Riigikogule saab koostada ja esitada vähemalt 1000 allkirjaga pöördumise. Mis sellest edasi saab, on aga umbmäärane. Rahvaalgatuses nõutakse Helmelt parlamendisaadiku staatuse võtmist, kuid nagu riigikogu liikme staatuse seadusest selgub, pole sel ettepanekul eriti perspektiivi.

Riigikogu liikme volitused lõpevad enne tähtaega:

  • tema asumisega mõnda teise riigiametisse;
  • teda süüdi mõistva kohtuotsuse jõustumisega;
  • tema tagasiastumisega käesoleva seadusega ettenähtud korras;
  • kui riigikohus on otsustanud, et ta on kestvalt võimetu oma ülesandeid täitma;
  • tema surma korral.

"Eetika ja moraali küsimus"

Riigikogu aseesimees Hanno Pevkur märkis Delfile, et vastuse Mart Helme riigikogust lahkumiseks peavad andma Mart Helme ja EKRE.

"Riigikogu liikme staatuse seadus annab selged raamid, kuidas riigikogu liikme mandaat ennetähtaegselt lõpeb," kirjeldas Pevkur, viidates seadusest tulenevatele punktidele (eelnevalt ülal ka esitletud).

"Kuna ühtegi eeltoodud alust Mart Helme vastane petitsioon ei adresseeri, jääb ainsaks võimaluseks Mart Helme enda soov tagasi astuda. See on aga minu hinnangul puhtalt eetika ja moraali, mitte õiguslik küsimus. Seega vastuse, kas Mart Helme sobib riigikokku või mitte, peab andma Mart Helme ja EKRE. Kõik teised saavad oma hinnangu sellisele naisi ja sõjapõgenikke alandavale käitumisele anda Riigikogu valimistel järgmise aasta märtsis," ütles Pevkur omalt poolt.

Jaga
Kommentaarid