Viru ringkonnaprokuratuur esitas kahele inimesele süüdistuse häälte ostmises – üks neist Sergei Gorlatš, teine Natalia Simonova.

Süüdistuse järgi mõjutas 2021. a kohalike omavalitsuste valimisel kandideerinud endine Narva abilinnapea Gorlatš valijaid tema kasuks hääletama.

Selleks organiseeris ta koos MTÜ Narva Kutsehaigete Ühingu juhatuse liikme Natalia Simonovaga 40 inimesele väljasõidu Narvast Toilasse, kus väljasõidul osalejatele korraldati ekskursioon ning seejärel spaakülastus ning piknikueine. Spaakülastuse ning ekskursiooni eest tasus Sergei Gorlatš ning pikniku ning transpordi rahastas MTÜ Narva Kutsehaigete Ühing.

Prokuratuurist märgiti, et kogutud tõendite järgi instrueeris Natalja Simonova väljasõidu eel osalejaid kaasa võtma oma ID-kaardid ning selle koodid. Pärast ekskursioonil käimist kutsuti inimesed ükshaaval bussi tagaistmele, kus neile anti võimalus Sergei Gorlatši sülearvutis viimase poolt hääletada. Sedasi talitas 17 inimest.

Lõpliku hinnangu annab kohus

Kriminaalmenetlust juhtiv ringkonnaprokurör Alan Rüütel sõnas, et ausad valimised on vaba ja ausa ühiskonna üks olulisemaid väärtusi ning selle õõnestamine kahjustab nii riigi kui kõigi selle institutsioonide usaldusväärsust.

„Menetluse käigus kogutud tõendid annavad prokuratuuri hinnangul aluse hinnata toimunut mitte valimisreklaamina, vaid tegu on selgelt ühe kandidaadi tegevusega eesmärgiga endale ebaausalt valmistel parem tulemus osta,“ selgitas prokurör Rüütel.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Ats Kübarsepa sõnul ei sekku politsei ausasse poliitikasse, kuid võimaliku süüteo puhul on kohustus reageerida.

„Meie eesmärk oli menetlus läbi viia võimalikult kiiresti, et nii avalikkusele kui ka süüdistatavale anda õiguslik hinnang sellise käitumise osas. Seni kogutud tõendit viitavad, et valijate mõjutamine oli teadlik tegevus, kuid lõpliku vastuse sellele saab anda vaid kohus,“ ütles Kübarsepp.

Kriminaalmenetluse viis läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja menetlust juhtis Viru ringkonnaprokuratuur.