„On imetlusväärne, millise meelekindluse ja vaprusega president Zelenskõi oma riiki ning rahvast nendes ebainimlikes oludes juhib,” leidis Kallas. „Imetlen tema vahetut ja avatud suhtlust täna, aga ka laiemalt maailma riikide parlamendiliikmete poole pöördumisel.”

Osade lääne poliitikute, sealhulgas USA presidendi Joe Bideni ja Poola presidendi Andrzej Duda hinnangul liigitub Venemaa tegevus ukrainlastevastaseks genotsiidiks. Prantsuse president Emmanuel Macron aga keeldus täna selle väitega nõustumast, põhjendades seda argumendiga, et ukrainlased ja venelased olevat vennasrahvas.

„Venemaa juhid on oma tahet Ukraina riik ja rahvas hävitada nii sõnades kui ka tegudes selgelt demonstreerinud,” leidis Kallas oma kommentaaris. „Venemaa sõjal Ukraina vastu on selged genotsiidi märgid. Seejuures ei ole me veel näinud Kremli kuritegude täit ulatust. Venemaa valmistub suureks rünnakuks Ukraina idaosale. Mariupoli inimkannatused pole pildikeeles meieni veel jõudnud.”

Peaministri sõnul on Eesti sõnum, et genotsiidi ja inimsusevastaste kuritegude sooritajad ja planeerijad antakse kohtu alla. „Eesti ja Euroopa Liit toetab Ukraina prokuröri ja rahvusvahelist kriminaalkohust nende kuritegude uurimisel,” ütles Kallas, kes lisas, et tõendite kogumisega tegeleb ka Eesti prokuratuur. „Saadame uurimist toetama ja tõendeid koguma ka oma eksperdid,” ütles Kallas. Ta kordas Eesti seisukohta, et EL peab võimalikult kiiresti kehtestama sanktsioonid Vene energiakandjate vastu.

Jaga
Kommentaarid