Medvetšuk on Ukraina üks tuntumaid Vene-meelseid poliitikuid ning Vene riigipea Vladimir Putini kõige lähedasemaid liitlasi Ukrainas, mida kinnitab kasvõi see, et Putin on Medvetšuki 2004. aastal sündinud tütre Darina ristiisa.

Ukraina meedias on Medvetšukist räägitud ka kui KGB agendist ning pärast täiemahulise sõja algust kirjutas USA nädalaleht Newsweek, et kui Venemaal peaks õnnestuma Ukraina vallutada, näib Venemaa päritolu Ukraina oligarh Medvedtšuk olevat Putini kõige tõenäolisem valik allutatud Ukraina uueks riigipeaks.

Pärast 2014. aastat oli Medvetšuk sõjategevuses sisuliselt ainus reaalne kontakt Venemaaga ning ta tegutses aastaid separatistlikel aladel Ukraina esindajana. Volodõmõr Zelenskõi presidendiks saades 2019. aastal alustati Medvetšuki vastu juurdlust, süüdistatuna riigireetmises ja kallaletungis Ukraina territoriaalsele terviklikkusele.

Ukraina võimud panid Medvedtšuki koduaresti, kuid ta põgenes kolm päeva pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse. Tema asukoht oli kuni tänase teateni teadmata.

Jaga
Kommentaarid