Washington arvestab teadete kohaselt alliansi kasvuga 30 liikmelt 32-le, mis oleks Putini Ukrainasse sissetungi otsene tagajärg.

USA ametnike sõnul osalesid Soome ja Rootsi eelmisel nädalal NATO välisministrite kohtumisel ja nende liikmeks astumine oli jututeema mitmetel istungitel.

„Kuidas saab see olla Putini jaoks midagi muud kui tohutu strateegiline prohmakas?” küsis üks kõrgetasemeline USA ametnik.

Washington ootab Soome liitumisavaldust juunis ja Rootsi oma peaks sellele varsti järgnema.

Veebruari lõpus ähvardas Putin Rootsit ja Soomet „sõjaliste ja poliitiliste tagajärgedega”, kui nad peaksid NATO-ga ühinema.

„Soome ja Rootsi ei tohiks rajada oma julgeolekut teiste riikide julgeoleku kahjustamisele ning nende astumisel NATO-sse oleksid kahjulikud tagajärjed ja nad oleksid silmitsi sõjaliste ja poliitiliste tagajärgedega,” ütles Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova.

„Kõik seisneb vastastikus heidutuses ja kui üks pool, ja me peame NATO-t üheks pooleks, peaks oleme tugevam kui teine, eriti tuumarelvade mõttes, peetakse seda ohuks kogu julgeolekuarhitektuurile ja see paneb meid lisameetmeid tarvitusele võtma,” ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov reedel Sky Newsile.

Kui Soome ja Rootsi NATO-ga ühinevad, oodatakse Putinilt vägede paigutamist loodetiivale, mis paneb Vene relvajõud veelgi suurema surve alla.

Euroopa diplomaatide sõnul tugevdaks Soome ja Rootsi liitumine märkimisväärselt NATO võimekusi, eriti luureandmete kogumise ja õhujõudude mõttes.

Jaga
Kommentaarid