Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Vivian Loonela sõnul on jagatud mure pool muret ja seda on Eesti inimesed Ukraina sõjapõgenike lahke vastuvõtuga taas tõestanud. „Ukraina noorte lood, mida nad jutustasid kaamera ees Eesti eakaaslastele, aitavad just teismelistel selle sõja olemust paremini mõista,“ ütles Loonela. „See oligi meie filmivõistluse eesmärk.“

Peaauhinna - Telia poolt välja pandud iPhoneXS - võitis Tallinna 21. keskkooli õpilaste Eliise Lehtsaare ja Magnus Paaveli film, milles oma põgenemise loo rääkis 16-aastane Jaroslav Bylik Krõvõi Rihi linnast.

Üksmeelselt tunnustasid žürii liikmed esikoha võitnud Eliise Lehtsaare ja Magnus Paaveli filmi oskuslikku teostust. „Film Jarloslavist vääris esikohta tugeva sisu eest, mis oli esitatud kõige profima teostusega,“ iseloomustas seda Telia kommunikatsiooniüksuse direktor Katrin Isotamm.


Delfi auhinna, 500 eurot võitsid Väätsa Põhikooli meediaringi õpilased, kelle teose kangelaseks on põgenikuna Väätsa kooli jõudnud 10-aastane Valeriia.

Režissöör Aljona Suržikova tunnustas Väätsa noorte tööd head tööd oma filmi kangelase loo jutustamise eest. „Sama tähtis kui filmi tegemine on noorte omavaheline suhtlemine ja see, et nad Ukraina olukorrast mõtlesid ja rääkisid,” sõnas Suržikova.

Käru Kultuuri Seltsi eripreemia 300 eurot võitis Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi õpilaste Anastasiya Teterina ja Marina Soltsi film 18-aastasest Rivnest pagenud Nastenkast.

"Selles filmis on emotsionaalselt kirjeldatud Nastenka põgenemise lugu ning räägitud tema kohanemisest Tallinnas," ütles Delfi.ru peatoimetaja Andrei Šumakov. "Filmi üks lisaväärtus oli tegijate huvi, kas nende 18-aastased koolivennad on nõus vajadusel Eestit kaitsma?"

Eriauhindadega Delfilt ja Telialt tänatakse Kullo fotoringi, Tallinna Tõnismäe Reaalkooli, Paldiski Vene Põhikooli ning Gustav Adolfi Gümnaasiumi filmitegijaid.

Kõiki konkursile esitatud tööd:



Filmivõistluse korraldas Euroopa Komisjoni Eesti esindus, seda toetasid Delfi, Telia ja Käru Kultuuri Selts. Žüriisse kuulusid Hanna Hinrikus, Katrin Isotamm, Andrei Šumakov, Ivan Panasjuk, Artjom Dmitriev, Maris Hellrand, Hannes Rumm ja Aljona Suržikova.

Võitjatele antakse auhinnad üle Euroopa Komisjoni esinduses Rävala pst 4 teisipäeval, 12. aprillil kell 16.30.