Peaminister Kallase sõnul on Ukraina tsiviilelanike sihtimine Venemaa süsteemne sõjataktika, mida kinnitab ka tänane rünnak Kramatorski rongijaamale Donetski oblastis, mis on üks evakuatsioonikeskusi sõja eest põgenemiseks.

„Süütute Ukraina inimeste jõhker tapmine Venemaa poolt ei jää karistuseta. Meie sõnum on ühtne: sõjakuritegude sooritajad ja planeerijad antakse kohtu alla,” ütles Kallas. Peaminister lisas, et Eesti toetab igakülgselt Ukraina prokuröri ja Rahvusvahelist Kriminaalkohust Venemaa sõjakuritegude uurimisel. „Saadame uurimist toetama ka oma eksperdid,” märkis ta.

Peaminister Kallas rõhutas, et peame olema palju jõulisemad Venemaa suunaliste sanktsioonidega. Martin märkis pressikonverentsil, et Iirimaa positsioon on sama: "Vajame sanktsioone, mis annavad Putinile ja ta režiimile selgelt teada, et tal pole võimalik edu saavutada."

Fotod kohtumisest:

Peaminister Kallas tõi välja, et peame jätkama Venemaa isoleerimist igal võimalikul viisil. Ta tõi esile eilse ÜRO peaassamblee otsuse Venemaa liikmelisuse peatamiseks Inimõiguste Nõukogus.

Kallas ja Martin arutasid ka Iiri sõjapõgenike abistamist. Eesti on peaminister Kallase sõnul võtnud vastu suure hulga sõja eest põgenenud Ukraina inimesi. Iirimaal on võetud Martini sõnutsi vastu 20 000 sõja eest pagenud ukrainlast.

„Püüame neile pakkuda igakülgset tuge, kuid see on pannud meid märkimisväärse surve alla ja otsime võimalusi, kuidas koormat ELis ja teiste partneritega võrdsemalt jagada,“ selgitas Kallas.

Peaministrid kõnelesid ka Eesti-Iiri kahepoolse koostöö edendamisest digiteenuste, energeetika ja rohepöörde vallas. Iiri peaminister märkis pressikonverentsil, et tunneb huvi meie e-riigi ja e-teenuste vastu.

"Väikesed riigid - nagu meie - peavad tegema koostööd, ehitamaks üles meie ühist tulevikku Euroopa Liidus," sõnas Michéal Martin.