Kuuendal aprilil kaitsepolitsei poolt kinni peetud Jelena (toimetusele teadaolevalt perenimega Tšerõševa) ning Mati-Dmitri (toimetusele teadaolevat perenimega Terestal) on tänase seisuga vabana ringi kõndimas.

"Mati-Dmitri vabastati pärast esmaste menetlustoimingute tegemist," märgiti riigiprokuratuurist. Sama tehti ka Jelenaga, kuigi see polnud esialgne plaan. "Prokuratuur taotles Harju Maakohtult Jelena vahistamist, kuna prokuratuuri hinnangul võib ta vabaduses viibides jätkata kuritegude toimepanemist või asuda menetlusest kõrvale hoiduma."

Prokuröri hinnangul on Jelena senine tegevus näidanud, et ta võib talle kahtlustuses etteheidetud sanktsioonide rikkumist jätkata. Samuti peab prokuratuur vägagi tõenäoliseks seda, et kahtlustatav lahkub riigist ning muudab sellega võimatuks tema suhtes menetluse jätkamise Eestis.

Kohus prokuratuuri taotlust siiski ei rahuldanud. Kuigi nõustuti aspektis, et Jelena osas esineb põhjendatud kuriteokahtlus, ei nõustutud prokuröri seisukohtadega vahistamise aluste olemasolus.

"Kohtu hinnangul ei ole vahistamine põhjendatud ning leidis, et kriminaalmenetlusest kõrvalehoidumist aitab ära hoida ka elukohast lahkumise keeld," selgitas riigiprokuratuur.

Kriminaalasjas viiakse läbi menetlustoiminguid, mistõttu toimingute sisu hetkel täpsemalt avada ei saa.

"Rahuvastane kuritegu"

Eelmisel aastal alustatud kriminaalasjas kogutud materjalide järgi on alust kahtlustada, et Jelena ja Mati-Dmitri tegid Sputnik Meedia portaali kaudu sanktsioonialusele isikule kättesaadavaks rohkem kui 350 000 euro väärtuses majanduslikku ressurssi, vahendas kapo.

Raha selleks tuli kahtlustuse kohaselt Venemaa Föderatsioonist. Lisaks hoidsid nad portaali jätkuvalt tegevuses ka pärast Euroopa Liidu tänavu 1. märtsil kehtestatud sanktsiooni. Kahtlustus on esitatud karistusseadustiku § 931 järgi.

Juhtiv riigiprokurör Taavi Pern selgitas, et kriminaalasi on alustatud rahvusvaheliste sanktsioonidega keelatud majandussidemete kahtluse tõttu. "Euroopa Liit kehtestas rahvusvahelised sanktsioonid Ukraina riigi ja rahva vastu toime pandud rahvusvaheliste kuritegude tõttu. Sanktsioone rikkudes pannakse toime rahuvastane kuritegu."

Lähemalt saab lugeda siit.

Jaga
Kommentaarid