Zelenskõi alustas Vene raketirünnakust Kramatorski raudteejaama vastu, kus tuhanded inimesed ootasid rongiga evakueerimist. Hukkus vähemalt 30 inimest.

„Tahaksin rääkida, mis täna juhtus. Venemaa andis löögi Kramatorski raudteejaamale,” ütles Zelenskõi. „See on tavaline raudteejaam tavalises linnas. Nii kaitseb Venemaa Donbassi, nii nad kaitsevad oma jutu järgi venekeelseid.”

Zelenskõi tegi ettepaneku mälestada ohvreid vaikse hetkega.

Zelenskõi sõnul otsib Venemaa palgamõrvareid üle maailma ja saadab terroriorganisatsioonide liikmeid Ukrainasse sõdima. Zelenskõi ütles, et Ukraina on näinud vangistatud Vene sõdurite hulgas noori mujalt palgatud võitlejaid.

„Aga armee jätkab siiski võitlust, eitamata, mille tõttu meid rünnati. Kas need on üldse inimesed?” küsis Zelenskõi.

Zelenskõi rääkis, et Vene väed pommitasid Harkivis veevarustust. Mariupolis, Kramatorskis ja Harkivis toimuvad Zelenskõi sõnul tapatalgud.

Venemaa teeb seda kõigi linnadega, mida ta ründab, ütles Zelenskõi.

„Teie olete oma ajaloos näinud Venemaa rünnakut teie riigi vastu. Oht on endiselt olemas,” tuletas Zelenskõi soomlastele meelde.

Zelenskõi sõnul võitleb Ukraina kõigi eest.

„Ka teie päästsite oma riigi Stalini rünnakust. Samamoodi on ka meie rahvas julge ja võitleb vastu, juba 43 päeva,” ütles Zelenskõi.

Erinevalt Teisest maailmasõjast ei saa nüüd sellistest kuritegudest mööda vaadata, ütles Zelenskõi. Tema sõnul mõistavad väikesed riigid seda paremini kui suurvõimud.

„Vaja on selliseid sanktsioone, millest ei saa mööda minna,” ütles Zelenskõi.

Zelenskõi väljendas pettumust selle üle, et ukrainlastel soovitatakse sõjalist abi oodata, kuigi miljonid inimesed on juba pidanud põgenema.

„Me peame koos andma oma parima, et need inimesed saaksid koju naasta,” ütles Zelenskõi.

„Mul on hea meel, et Soome ei oodanud, vaid tegi kohe rünnaku alguses ajaloolise otsuse ja aitas meid. Olete sõjavastaste koalitsiooni moraalsed juhid,” ütles Zelenskõi.

Euroopa Liidult nõudis aga Zelenskõi karmimat tegevust, eriti relvi, mida liikmesriikidel on. Samuti jätkuvaid Venemaa-vastaseid sanktsioone, millest tuleb teha „Molotovi kokteil”.

Zelenskõi palus, et Eduskunta survestaks ettevõtteid, kes veel toetavad Venemaa sõjamasinat. Lisaks sellele loodab ta, et kõik Vene pangad jäetaks rahvusvahelisest süsteemist välja.

„Fossiilkütused on minevik, me ei saa enam Vene naftale toetuda,” ütles Zelenskõi.

Zelenskõi nõudis kiiret otsust energiasanktsioonide kohta. Makseid nafta eest Venemaale tuleb kohe piirata.

„Venemaa peab meeles pidama Helsingi vaimu,” ütles Zelenskõi.

„Meil on ühised väärtused, sõda on sama julm kõigi jaoks,” sõnas Zelenskõi.
Zelenskõi sõnul saab koos Ukrainat kaitsta ja mõelda, kuidas seda sõja järel taas üles ehitada. Ukraina tahab õppida Soome haridussüsteemist.

Ukrainas on hävitatud sadu koole, ülikoole ja lasteaedu, rääkis Zelenskõi. Ta kutsus Soome eksperte Ukrainasse appi aitama koole uuesti üles ehitama.

„Aitäh soomlastele, slava ukrajini!” lõpetas Zelenskõi oma kõne.

Jaga
Kommentaarid