EPL kirjutas möödunud nädalal, et Soome parlament hakkab aprilli keskpaigas arutama NATO-teemalist raportit, mille eesmärk on anda rahvasaadikutele kogu vajalik taustainfo liitumise ja liitumata jätmise pikaajaliste tagajärgede kohta. Muu hulgas käsitletakse raportis seda, mil viisil võiks Venemaa üritada liitumise ajal Soomet kahjustada.

Soome valitsus eesotsas peaminister Sanna Mariniga avaldab raporti järgmisel nädalal, 14. aprillil. Parlamendikomisjonid hakkavad seda arutama pärast lihavõttepühi. Raportis ei anna valitsus hinnangut küsimusele, kas Soome peaks NATO-ga liituma.

Iltalehti väitel valmistatakse praegu ette aga lisaklauslit, mille järgi saavad president Sauli Niinistö ja välis- ja kaitsepoliitika ministrite komisjon (TP-Utva) kujundada parlamendimenetluse ajal oma seisukoha NATO-ga liitumise küsimuses ning selle näol ka liitumistaotluse sisse anda. TP-Utvat juhib peaminister Sanna Marin.

Iltalehti allikate teatel teeb TP-Utva otsuse NATO-ga liitumise suhtes ära mai alguses.

Haavisto: NATO on Soome taotluseks valmis

Juunis toimub Madridis oluline NATO tippkohtumine. Välisminister Pekka Haavisto kinnitas Iltalehtile, et NATO on valmis kohtumisel arutama Soome, võib-olla ka Rootsi liitumistaotlust.

Haavisto sõnul uurivad NATO liikmesriigid Soome käest, millist diplomaatilist või julgeolekuabiabi Soome vajaks üleminekuperioodil ehk ajal, mil taotlus NATO-ga liitumiseks on juba sisse antud, ent vastust pole veel saadud. Haavisto ei soovinud riike nimetada, kuid ütles, et abi on pakkunud suured NATO liikmesriigid.

Soome liitumisprotsess kestaks hinnanguliselt paar kuud, vahendas Iltalehti.

Jaga
Kommentaarid