Kirjutatust selgub, et Keskerakonnal näis olevat Kersti Kaljulaidi kandidatuuri toetamisel vaid üks selgem punane joon – see, mis puudutas tulevase riigipea suhtumist tsentristide koostöölepingusse Ühtse Venemaaga.

Kohtumine kaubanduskeskuses

Niipea, kui riigipea otsimise maratonist väsinud poliitikute silmapiirile ilmus potentsiaalse kandidaadina Kersti Kaljulaid, asus sündmusteratas iseeneslikust inertsist hoogu sisse võtma.

Presidendikandidatuuri naelutamise verstaposti esimese päeva hommik nägi üht kohtumist teise järel. Üks märkimisväärsemaid momente päevast leidis aset Tallinna kesklinna kaubanduskeskuses, kus Kaljulaid oli parasjagu kohtumist ootamas. Mis siis täpsemalt aset leidis?

Järgnev on katkend Daniel Vaariku raamatust "Vapilõvi":

Kohvikusse tungib heli, mida toob kuuldavale kahe paari kontsakingade tempokas tikkimine betoonpõrandal ning kaubanduskeskuse taustamüras läheneb peaaegu kuuldamatult ka üks paar meestekingi. Kohviku suunas liigub kolm inimest.

Jüri Ratas ning tema ustavad erakonnakaaslased, energiline Mailis Reps ning peotantsija rühiga Kadri Simson. Nii mõnigi kaubanduskeskuse külastaja pöörab pead. Selline punt ei käi just iga päev koos poodlemas.

Kolmik istub Kersti lauda. Nad annavad aega viitmata mõista, et kui Kersti kandideeriks presidendiks, oleksid nad valmis teda toetama. Kuid! Kadri Simsoni näpp on püsti. Ta pahvatab välja, et enne soovivad nad teada, kuidas Kersti suhtub Keskerakonna koostöölepingusse Putini Ühtse Venemaaga.

Millal sinust saab poliitik? Millal sa kuuled jube õigeid sõnu enda suust tulemas? Saad presidendiks, ei saa presidendiks. See on test, Kersti! Kas oled valmis elama mõttega, et vaenuliku riigi võimupartei omab Eesti suurima erakonnaga koostöölepet? Noh?

Kersti teeb suu lahti.

Edasi saab lugeda Levilast.