Eelmisel aastal alustatud kriminaalasjas kogutud materjalide järgi on alust kahtlustada, et Jelena ja Mati-Dmitri tegid Sputnik Meedia portaali kaudu sanktsioonialusele isikule kättesaadavaks rohkem kui 350 000 euro väärtuses majanduslikku ressurssi, vahendab kapo. Raha selleks tuli kahtlustuse kohaselt Venemaa Föderatsioonist. Lisaks hoidsid nad portaali jätkuvalt tegevuses ka pärast Euroopa Liidu tänavu 1. märtsil kehtestatud sanktsiooni. Kahtlustus on esitatud karistusseadustiku § 931 järgi.

Delfi andmetel on mainitud isikute näol tegu Elena (viidatakse ka nimega Jelena - toim) Cherysheva ja Mati-Dmitri Terestaliga.

Juhtiv riigiprokurör Taavi Pern selgitas, et kriminaalasi on alustatud rahvusvaheliste sanktsioonidega keelatud majandussidemete kahtluse tõttu. "Euroopa Liit kehtestas rahvusvahelised sanktsioonid Ukraina riigi ja rahva vastu toime pandud rahvusvaheliste kuritegude tõttu. Sanktsioone rikkudes pannakse toime rahuvastane kuritegu."

"Portaalis avaldatud sisule me selles kriminaalmenetluses hinnangut ei anna," lisas Pern.

"Rahvusvahelised sanktsioonid on oluline vahend taastamaks rahu, mille rikkumist Ukraina vastu alustas Venemaa juba 2014. aastal," ütles Kaitsepolitseiameti büroojuht Harrys Puusepp. "Paraku juba enam kui kuu aega on Venemaa ja tema armee läinud veel kaugemale ning pannud toime rahuvastaste kuritegude kõrval ka inimsusevastaseid- ja sõjakuritegusid."

Rahuvastaste kuritegude, seahulgas sanktsioonide rikkumise, uurimine ja selle kohta andmete kogumine on Eesti riigile prioriteet, rõhutab kapo. "Suhtume seaduse täie rangusega rahuvastaste kuritegude uurimisse ning anname oma parima, et eeluurimine põhjalikult ja seda arvestades võimalikult efektiivselt lõpule viia," ütles Puusepp. Kriminaalmenetlust viib läbi kaitsepolitsei riigiprokuratuuri juhtimisel.

Cherysheva: Eestis ei üllata mind ammu miski

Sputniku taustast kirjutas mõni aeg tagasi Forte. Tegelikult suleti see Russia Today võrku kuuluv portaal esmakordselt Eestis juba jaanuaris 2020 ning seda RT juhile Dmitri Kisseljovile seatud sanktsioonide tõttu. Toona tegutses portaal Sputnik Eestis aadressil sputnik-news.ee, mis on tänaseni Russia Today ehk Rossiya Segodnya omanduses.

Vargsi ja ilma suurema kärata asuti Eestis tegevust taaskord käivitama. Selleks võeti kasutusele Eestis registreeritud ettevõte nimega Sprut Meedia OÜ, mille vedajad on portaali peatoimetaja Elena Cherysheva ja välisluureameti huviorbiidis olnud ning laevanduse ja kinnisvaraga seotud Mati-Dmitri Terestal.

Just see ettevõte registreeris 25. septembril 2020 enda nimele uue domeeni aadressiga sputnik-meedia.ee ning Eestiga seotud Venemaa propaganda tootmine ja levitamine Eestis registreeritud domeeni alt läks taas lahti.
Domeen pandi mõni aeg tagasi kinni. Selle domeeni registripidajaks ja sulgemisprotsessi algatajaks Eestis oli Zone Media OÜ.

Sputniku Eesti haru peatoimetaja Elena Cherysheva nimetas Zone Media käitumist "jamaks", mida ta isiklikult kommenteerima ei hakka.

"Eestis ei üllata mind ammu miski! Õigusvaldkonnale, südametunnistusele, moraalipõhimõtetele keskendumine on siin kasutu," sõnas ta Venemaa suhtlusplatvormil Telegram.

Jaga
Kommentaarid