Sergeitsevi artikli põhipunktid tsitaatidena:

* „Denatsifitseerimine on vajalik, kui märkimisväärne osa rahvast, kõige tõenäolisemalt selle enamus, on natsirežiimi poolt oma poliitikasse hõlmatud ja kaasa kistud. See tähendab siis, kui ei tööta hüpotees „rahvas on hea, võim on halb”. Selle fakti tunnistamine on denatsifitseerimispoliitika, kõigi selle toimingute alus.”

* „Denatsifitseerimist ei saa läbi viia kompromisse tehes, umbes valemi „NATO – ei, EL – jah” alusel.”

* „Lisaks ladvikule on süüdi ka märkimisväärne osa rahvamassist, kes on passiivsed natsid, natsismi käsilased. Nad on toetanud natsivõimu ja seda sallinud. Selle elanikkonna osa õiglane karistamine on võimalik ainult natsisüsteemi vastase õiglase sõja vältimatute raskuste kandmisena... Selle elanikkonna massi edasine denatsifitseerimine seisneb ümberkasvatamises, mis saavutatakse natsihoiakute ideoloogiliste repressioonidega (surve avaldamisega) ja range tsensuuriga: mitte ainult poliitilises sfääris, vaid kindlasti ka kultuuri- ja haridussfääris.”

* „Denatsifitseerimise kestus ei saa olla kuidagi lühem kui üks põlvkond, mis peab sündima, kasvama ja saavutama küpsuse denatsifitseerimise tingimustes.”

* „Nimetust „Ukraina” ei saa ilmselt säilitada mingisuguse täielikult denatsifitseeritud riikliku moodustise nimena natsirežiimist vabastatud territooriumil.”

* „Süü lunastamine Venemaa ees suhtumise pärast temasse kui vaenlasesse saab realiseeruda ainult toetudes taastamis-, taassünni- ja arenguprotsessides Venemaale. Mingeid „Marshalli plaane” nende territooriumide jaoks lubada ei tohi.”

* „”Katoliiklik provints” (Lääne-Ukraina viis oblastit) läheb vaevalt Venemaad toetavate territooriumide koosseisu. Eraldusjoon leitakse aga katsetuste teel. Selle taga säilib vaenulik Venemaa, aga sundkorras neutraalne ja demilitariseeritud Ukraina koos formaalsete tunnuste järgi keelatud natsismiga. Sinna lahkuvad Venemaa vihkajad. Selle jäänuk-Ukraina neutraalses seisundis säilimise garantii peab olema sõjalise operatsiooni viivitamatu jätkumise ähvardus loetletud nõudmiste mittetäitmise korral.”

Täismahus on artikkel loetav SIIT.

Jaga
Kommentaarid