Praeguseks on vastava süüdistusega vahistatud vähemalt 52 inimest, neist üle 30 raudteelase, vahendab Briti ajaleht Times Valgevene inimõiguslaste ja prokuratuuri avaldatud andmete kokkuvõtet. Osa vahistatutest on sunnitud oma kuritegusid kaamera ees kahetsema. Kõige levinum ja tõhusam sabotaaživiis olevat ülesõidukohtade reguleerimiseks kasutatud releekappide süütamine. Eelmisel nädalal avaldas Ukraina raudteede juht Aleksandr Kamõšin valgevenelastele tänu, märkides, et mõnda aega puudus Ukraina ja Valgevene vahel igasugune raudteeühendus.

Timesi andmeil tegeleb rünnakute kordineerimisega Varssavis tegutsev rühmitus Bõpol, mis koosneb endistest Valgevene julgeolekutöötajatest, ohvitseridest ja korrakaitsjatest. Bõpol teeb tihedat koostööd Sviatalana Tsihhanovskaja juhitud opostsiooniliikumisega. Nende tegevuse kaugem eesmärk olevat Aljaksandr Lukašenka režiimi kukutamine.

Ühendust juhib 45-aastane endine podpolkvonik Aliaksandr Azarau, kelle sõnul juhendavad nad Valgevenes tegutsevaid aktiviste sabotaažiülesannetel. Samuti lekitavad raudteelased Azarau väitel opositsioonile infot Vene varustusrongide liikumiste kohta. „Enamik valgevenelasi seda sõda ei toeta ja see on inimestele hea võimalus oma vastuseisu väljendada,” ütles Azarau ajalehele.

Jaga
Kommentaarid