Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis teatas täna õhtul, et sealne valitsus on otsustanud vähendada riigis Venemaa diplomaatilist koosseisu ja Vene saadik peab riigist lahkuma. Tagasi kutsutakse ka Leedu saadik Moskvas. Läti välisminister Edgars Rinkēvičs ütles samuti, et on aeg suhete kärpimiseks. (Loe rohkem siit!)

Eesti välisministeerium teatas samal ajal Vene suursaadiku väljakutsumisest.

"Praegusel hetkel Eesti Venemaa suursaadiku väljasaatmist ei plaani," ütles täna õhtul Delfile välisministeeriumi pressiesindaja Liisa Toots. "Hoiame oma võimalused järgmiste sammude osas siiski avatuna ning tegutseme vastavalt olukorra arengutele."

Vene suursaadikuga kohtunud Eesti välisministeeriumi asekantsler Märt Volmer lausus, et Venemaa koletud vägivallateod kujutavad endast täielikku hoolimatust mitte ainult rahvusvahelise õiguse, vaid ka inimsuse aluspõhimõtete vastu, sedastas välisministeerium.

„Eesti kutsub juba mitmendat korda Venemaad üles täitma ÜRO Peaassamblee 2. märtsi 2022. aasta resolutsiooni ja Rahvusvahelise kohtu 16. märtsist 2022. aasta otsust ning lõpetama kohe sõja Ukraina riigi ja rahva vastu ning viima oma väed Ukrainast välja,“ ütles Volmer.

Ta lisas: „Eesti jälgib jätkuvalt tähelepanelikult Ukrainas toimuvaid sündmusi ning aitab kogutud tõendeid dokumenteerida ja uurida, et sõjakurjategijad võetaks kuritegude eest vastutusele.“

Vene suursaatkond Eestis nimetas Kallast valetajaks

Kuigi Eesti otsustas Vene suursaadikut riigist mitte välja saata, jätkas Vene suursaatkond esmaspäeval laimu levitamist oma ühismeedia lehel. Vene diplomaatiline esindus kuulutas, et Eesti peaminister Kaja Kallas valetab, kui räägib Vene vägede poolt mõrvatud tsiviilelanikest Irpinis ja Butšas.

Ühtlasi nimetas Vene suursaatkond peaminister Kallast "valede armastajaks".

"Kõik "tõendid kuritegudest" ilmnesid alles neljandal päeval, kui [Ukraina] julgeolekuteenistus ja meedia linna jõudsid," väitis saatkond, veeretades vastutuse Ukraina kaela ja püüdes Venemaad süüst puhtaks pesta.

11 rahvasaadikut nõuavad Vene suursaadiku väljasaatmist

Erakonda Isamaa kuuluv rahvasaadik ja endine välisminister Urmas Reinsalu teatas täna ühismeedias, et esitas välisminister Eva-Maria Liimetsale riigikogu liikmete nimel pöördumise, milles nõutakse Vene suursaadiku väljasaatmist Eestist.

"Teeme teile (Liimetsale -toim) üleskutse teha vastavalt välissuhtlemise seadusele ettepanek Vabariigi Valitsuse kaudu Vabariigi Presidendile, et kuulutada protestina seoses Vene Föderatsiooni sooritatavate sõjakuritegudega Ukrainas Venemaa diplomaatilise esinduse juht Vladimir Lipajev Eestis persona non grataks," seisis pöördumises.

Ühtlasi paluti pöördumises välisminister Liimetsal teavitada teisi riike ja kutsuda neid protestina Venemaa sooritatavatele sõjakuritegudele astuma analoogilisi samme.

Pöördumisele kirjutasid alla 11 riigikogu liiget kahest erakonnast (Isamaa ja sotsid): Heiki Hepner, Riina Sikkut, Üllar Saaremäe, Mihhail Lotman, Indrek Saar, Priit Sibul, Helir-Valdor Seeder, Raivo Tamm, Tarmo Kruusimäe, Andres Metsoja ja Urmas Reinsalu.

Eesti välisministeerium märkis täna õhtul, et Eesti on solidaarne Ukraina ja Ukraina rahvaga ning jätkab Ukraina toetamist. Teates lisati, et välisministeerium töötab koos ülejäänud Eesti ametiasutustega väsimatult, et agressorit poliitiliselt isoleerides, sanktsioone karmistades ning Ukrainat sõjaliselt ja poliitiliselt toetades muuta agressiooni jätkamine Venemaale võimatuks.

Jaga
Kommentaarid