„Need juhtumid, mida me dokumenteerisime, kujutavad endast sõnulseletamatut tahtlikku julmust ja vägivalda Ukraina tsiviilisikute vastu,” ütles HRW Euroopa ja Kesk-Aasia direktor Hugh Williamson. „Vägistamisi, mõrvu ja muid vägivallaakte Vene vägede vahi all olnud inimeste vastu tuleb uurida sõjakuritegudena.”

HRW intervjueeris kümmet inimest, sealhulgas tunnistajaid, ohvreid ja kohalikke elanikke Venemaa okupeeritud territooriumidel kas silmast silma või telefoni teel. Mõned neist soovisid, et nendest räägitaks ainult eesnimega või varjunimega.

4. märtsil piirasid Vene väed Kiievi oblastis Butšas ümber viis meest ja hukkasid kohtuta neist ühe. Tunnistaja ütles HRW-le, et Vene sõdurid sundisid viis meest tee äärde põlvili, tõmbasid neil T-särid üle pea ja tulistasid ühele mehele kuklasse. „Ta langes maha,” ütles tunnistaja. „Ja naised karjusid.”

Tšernihivi oblastis Starõi Bõkivis piirasid Vene väed 27. veebruaril ümber vähemalt kuus meest ja hukkasid nad hiljem, rääkis ühe mehe ema, kes viibis lähedal, kui tema poeg ja üks teine mees kinni võeti, ja nägi kõigi kuue surnukehi.

60-aastane mees rääkis HRW-le, et 4. märtsil ähvardas Vene sõdur Kiievist loodes Zabuttšjas kiirkorras hukata tema ja ta poja pärast nende kodu läbiotsimist ning jahipüssi ja bensiini leidmist. Teine sõdur sekkus ja ei lasknud neid tappa, teatas mees, kelle sõnu kinnitas teises intervjuus tütar.

6. märtsil viskasid Vene sõdurid Kiievist umbes 50 kilomeetri kaugusel loodes Vorzelis keldrisse suitsugranaadi ning tulistasid keldrist väljunud naist ja 14-aastast last. Samas keldris olnud mehe sõnul suri naine kaks päeva hiljem haavadesse. Laps suri kohe.

31-aastane Olha (nimi muudetud) Mala Rohanist rääkis HRW-le, et Vene sõdur vägistas teda korduvalt Harkivi oblasti koolis, kus tema ja ta pere end 13. märtsil varjasid. Naine ütles, et sõdur peksis teda ning lõikas noaga nägu, kaela ja juukseid. Järgmisel päeval põgenes naine Harkivisse, kus sai arsti- ja muud abi. Naine näitas fotodel HRW-le oma näovigastusi.

Vene sõdurid sisenesid külla 25. veebruaril, rääkis Olha. Umbes 40 külaelanikku, enamasti naised ja tüdrukud, varjasid end kohaliku kooli keldris. Olha oli seal koos oma viieaastase tütre, ema, 13-aastase õe ja 24-aastase vennaga.

13. märtsi kesköö paiku tungis üks Vene sõdur kooli. Automaadi ja püstoliga relvastatud sõdur läks keldrisse ja käskis kõigil seal olnutel rivvi võtta. Olha seisis rivis, hoides tütart, kes magas. Sõdur käskis tüdruku talle anda, aga Olha keeldus. Sõdur käskis Olha vennal ette astuda ja käskis ülejäänutel põlvitada, vastasel juhul lubas ta kõik keldris olnud maha lasta.

Sõdur käskis Olha vennal endaga kaasa tulla, et otsida süüa. Nad lahkusid ja naasid tund või kaks hiljem. Sõdur istus põrandale maha.

„Inimesed hakkasid küsima, kas nad võivad tualetti minna ja ta lasi neil seda teha, 2–3-liikmelistes gruppides,” rääkis Olha. Pärast seda hakkasid inimesed end magama sättima. Sõdur tuli Olha pere juurde ja käskis naisel kaasa tulla.

Sõdur viis Olha teise korruse klassiruumi, kus suunas talle relva ja käskis riidest lahti võtta. „Ta ütles, et ma teeksin talle [oraalseksi]. Ta hoidis kogu aeg relva mu meelekohal või surus selle mulle näkku. Kaks korda tulistas ta lakke ja ütles, et see oli mulle „motivatsiooni” andmiseks,” rääkis Olha. Sõdur vägistas Olhat ja käskis siis toolile istuda.

Olhal hakkas kütmata koolimajas väga külm ja ta küsis, kas võib riidesse panna, aga sõdur ütles, et ta võib ainult ülemise osa selga panna, mitte pükse ega aluspesu. „Kui ma riideid selga panin, ütles sõdur mulle, et on venelane, et ta nimi on (ei avaldata – toim) ja et ta on 20-aastane. Ta ütles, et ma meenutan talle tüdrukut, kellega koos ta koolis käis.”

Sõdur käskis Olhal keldrisse minna ja tuua oma asjad, et ta võiks jääda koos temaga klassiruumi. Naine keeldus. „Ma teadsin, et mu tütar hakkaks nutma, kui ta mind näeks,” ütles Olha. Sõduril oli nuga ja ta ütles Olhale, et ta täidaks käsku, kui ta tahab oma last veel kord näha. Sõdur vägistas Olhat uuesti, pani noa ta kõrile ja lõikas nahka ta kaelal. Samuti lõikas sõdur Olha põske ja lõikas maha osa juukseid. Sõdur lõi Olhat raamatuga näkku ja veel korduvalt käega.

14. märtsil kella 7 ajal käskis sõdur Olhal talle paki sigarette leida. Nad läksid koos alla. Olha palus valvuril sõdurile suitsu anda. Olles sigaretid kätte saanud, sõdur lahkus.

Samal päeval kõndis Olha koos perega Harkivisse, kus vabatahtlikud andsid talle elementaarset meditsiiniabi.

HRW on saanud veel kolm seksuaalvägivalla süüdistust Vene sõdurite vastu Tšernihivi oblastist ja Mariupolist.

Jaga
Kommentaarid