Eile teatas Tallinna linnavolikogu esimees Jevgeni Ossinovski, et paneb riigikogu ameti maha, et pühenduda täielikult linna juhtimisele. Riigikogus tuleb tema asemele Anastassia Kovalenko.

Anastassia Kovalenko, kes riigikogu valimistel kandideeris küll sotside ridades, kuulub nüüd hoopis Keskerakonda ning kinnitas ka eile, et plaanib tsentristide fraktsiooni toetada. Muuhulgas on eetõttu Ossinovski ka seni riigikogus püsinud, et sotsiaaldemokraadid ei kaotaks üht kohta Keskerakonnale.

Ossinovski ei kiida enda sõnul heaks seda, et Kovalenko sotside mandaadi endale saab. “Kasutades spordi analoogiat, on võidusõitjal kindlasti õigus vahetada hooaja lõppedes tiimi, aga võõra tiimi autoga finišisse kihutada ei ole väärikas,” rääkis Ossinovski Kovalenko riigikokku saamist.

Nüüd aga levivad kuulujutud, et Ossinovski olevat erakonna siseste pingete tõttu ametist lahkunud.

Delfi andmetel sai tüliõunaks ERR-i nõukogu koht. Poolteist nädalat tagasi nimetas riigikogu Eesti Rahvusringhäälingu uueks liikmeks Sotsiaaldemokraatide liikme Indrek Saare. Ometi tegi seda tööd varem Jevgeni Ossinovski, samuti sotside esindaja parlamendis.

Ossinovski seda ei kinnitanud, vaid ütles, et lahkub, et pühenduda linnavolikogu tööle. "Nüüd oli varasema otsuse ellu viimiseks õige hetk, kuna samal ajal tegi fraktsioon ka tavapäraselt laiemaid muudatusi, mis tulenesid uue esimehe visioonist fraktsiooni rollijaotuses," ütles ta.

Kuigi Ossinovski esitas 10. märtsil omal soovil avalduse tagasiastumiseks, olevat erakonna juht Lauri Läänemets teda väidetavalt lahkumiseks survestanud. Kuna Ossinovski asemel istub nüüd nõukogus Saar, siis andis järelikult Ossinovski lõpuks survele järele. Küll on selgusetu, miks tahtis Läänemets just Saart nõukokku - ta ei ole ei erakonna aseesimees ega kodulehe väitel isegi juhatuse liige. Samas Ossinovski kuulub sotside juhatusse.

Lauri Läänemets eitab, et oleks kunagi Ossinovskit nõukogust lahkuma survestanud. “Fraktsioonis ei pea kedagi survestama. Mina tegin ettepaneku fraktsioonile, et Indrek Saar võiks olla nõukogus.
Arutasime ja otsustasime, et nii on,” ütles Läänemets. Samuti ei arva erakonna esimees, et see oleks olnud Ossinovski riigikogust lahkumise põhjuseks.

Ka Indrek Saar ei kinnita, et keegi erakonnast oleks Ossinovskit survestanud. “Need on tema otsused, mida ta ise kujundab. Ta on piisavalt suveräänne inimene,” ütles Saar. Miks aga taheti teda panna ERR-i nõukokku? “Sellepärast, et ma olen seda valdkonda neli aastat kureerinud (Saar oli 2015.-2019. aastani kultuuriminister -toim),” ütles Saar ja lisas, et on enda hinnangul positsiooniks "märkimisväärselt kompetentne".

Ossinovski kinnitas juba novembris, mil teda valiti Tallinna Linnavolikogu esimeheks, soovi pühenduda Tallinna juhtimisele ning loobuda riigikogu liikme kohast. "Riigikogust loobumise järel keskendun sotsiaaldemokraatide Tallinna linnavalitsuse meeskonna juhtimisele ning samal ajal panustan ka erakonna tegemistesse selle juhatuse liikmena," kinnitas Ossinovski, et erakonda ta vahetama ei hakka.