Väljaande teatel tekkisid pärast Ukraina pealinnas toimunud kohtumist 3.-4. märtsil Vene oligarhil Roman Abramovitšil ning vähemalt kahel Ukraina delegatsiooni esindajal mürgistuse sümptomid. Väidetavalt väljendus see silmade punetuses ning vesisuses, samuti näo- ja käenaha koorumises.

Abramovitši esindaja on väidetavaid mürgitamiskahtlusi kinnitanud, ehkki ta ei soostunud ütlema, keda usutakse rünnaku taga olevat, vahendab BBC. Ukraina presidendi pressiesindaja ütles samas, et tal pole teavet ühegi arvatava mürgistusjuhtumi kohta.

WSJ-i ja Bellingcati teatel on kõik kannatanud tänaseks paranenud ning nende elud ei ole ohus. Wall Street Journaliga kõnelenud lääne eksperdid ütlesid, et nimetatud tunnuste põhjal on keeruline kindlaks teha, kas sümptomid on põhjustatud keemilisest või bioloogilisest mõjurist või mingist elektromagnetkiirguse rünnakust.

Kreml juhtumi kohta kommentaare ei jaganud.

Mürgitamise avastamiseks liiga hilja

Mürgitamise juhtumi uurimise korraldas Bellingcati uurija Christo Grozev, kes jõudis 2020. aastal järeldusele, et Kreml mürgitas närvimürgiga Venemaa opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi.

Grozev ütles, et nägi pilte ka Abramovitši ja Ukraina läbirääkijate sümptomitest, kuid kahjuks ei suudetud korraldada õigeaegset proovivõttu, kuna delegatsioonide esindajatel oli Istanbuli reisimisega kiire.

Selleks ajaks, kui Saksa kohtuekspertiisi meeskond suutis ekspertiisi teha, oli mürgi avastamiseks liiga palju aega möödas, ütles ta. "Ent see ei olnud mõeldud tapmiseks, see oli lihtsalt hoiatus," arvas Grozev.

Jaga
Kommentaarid