USA president Joe Biden avas laupäeval oma kõne Varssavis Poolas sündinud paavst Johannes Paulus II sõnadega 1979. aastal.

"Ärge kartke," ütles ta.

"Me oleme uuesti alustanud võitlust vabaduse eest, võitluses demokraatia ja autokraatia, vabaduse ja repressioonide vahel," rääkis Biden Varssavis. Ta ütles, et seda lahingut ei võideta ei päevade ega kuudega. "Peame olema valmis pikaks võitluseks," lisas president.

Ta kirjeldas, et Ukraina on hetkel võitlemas kogu vaba maailma eest. "Minu sõnum Ukraina rahvale on sama, mille edastasin täna Ukraina välisministrile ja kaitseministrile: me oleme teiega. Punkt," ütles ta.

"Putin valetab. Ta teab seda"

USA president Joe Biden väitis, et Venemaa on Ukraina sissetungiga hävitanud demokraatiat. "Venemaa on kägistanud demokraatiat ja püüdnud seda teha ka mujal, mitte ainult oma kodumaal. Rahvuslikkuse valeväidete all on ta tunnistanud oma naaberriigid olematuks. Putinil jätkub jultumust öelda, et ta "denatsifitseerib Ukrainat". See on vale. See on lihtsalt küüniline. Ta teab seda. President Zelenskõi valiti võimule demokraatlikult. Ta on juut. Tema isa perekond hävitati natside holokaustis. Ja Putinil on jultumus nagu kõigil meie autokraatidel enne teda," ütles Biden.

Biden puudutas ka Venemaa presidendi kriitikat NATO suhtes.

"Kurjategija kujutab NATO laienemist kui impeeriumiprojekti, mille eesmärgiks on Venemaa destabiliseerimine. Miski pole tõest kaugemal. NATO on kaitseühendus," ütles Biden. Ta lisas, et töötas koos liitlastega kuid selle nimel, et sõda ära hoida. Ent Venemaa keeldus ning oli juba algusest peale vägivalla peal väljas.

"Ära isegi mõtle NATO territooriumile tungimise peale," hoiatas USA president Vene riigipead. Ta kinnitas, et USA jaoks on NATO kollektiivkaitse püha kohustus ning vajadusel rakendatakse kollektiivne kaitse kogu jõus. "Ameerika väed ei ole Euroopas selleks, et astuda konflikti Venemaa vägedega, vaid Ameerika väed on siin NATO liitlaste kaitseks," ütles ta.

Silmad täis pisaraid

President rääkis tänasest kohtumisest Ukraina pagulastega, kes püüavad tema sõnul vastata praegu kõige raskematele küsimustele, mida inimene võib küsida. "Jumal, mis minust saab? Mis saab minu perest?"

Foto: Reuters

President jätkas: "Nägin paljude emade silmis pisaraid, kui neid embasin. Nende väikesed lapsed ei tea, kas naeratada või nutta."

Biden jutustas, et üks väike tüdruk küsis temalt, et ega president ei tea, kas tema Ukrainasse jäänud isa ja vennaga on hästi. "Ma ei pidanud nendega sama keelt rääkima ega nende keelest aru saama, et näha emotsiooni nende silmis või tunda haaret oma käes," ütles president.

Kutsus üles võimuvahetusele?

Lõpetuseks teatas Biden, et Venemaa president Vladimir Putin ei tohiks enam Venemaad juhtida. "Jumala pärast, see mees ei saa võimule jääda," teatas Biden Varssavi lossi ees peetud kõnes.

Viimane peegeldab olulist muutust Ameerika lähenemises Moskvale, sest USA ametnikud on varem öelnud, et Putini võimult kõrvaldamine ei ole nende eesmärk. "Meie jaoks ei ole asi režiimimuutuses. Vene inimesed peavad ise otsustama, keda nad oma riigi etteotsa soovivad," ütles välisminister Antony Blinken märtsi alguses.

Moskva hinnangul ei saa Biden otsustada, kes Venemaad juhib. "USA president ei saa otsustada, kes Venemaad valitseb, sest rahvas on oma riiki juhtima valinud Vladimir Putini," vahendab TASS Kremli pressiesindaja sõnu.

"Biden ei nõudnud Venemaal võimuvahetust," siluvad presidendi sõnavõttu juba ka Valge Maja ametnikud, vahendab Reuters. Bideni väljaöeldu mõte oli väidetavalt selles, et Putin ei saaks enam Venemaa naabruses jõudu kasutada. "President Biden ei mõelnud sellega võimuvahetust Venemaal," lisati.

Jaga
Kommentaarid