Tallinna Keskerakonna fraktsiooni esimees Kalle Klandorf ütles Delfile, et kuigi tema seesuguse ürituse toimumist tänavu ei toeta, saab meie riigi seaduste järgi avaliku kogunemise keelata vaid politsei.

"Ma isiklikult arvan, et seda võiks sel aastal tähistada teisiti," ütles Klandorf. "Võibolla ei ole hea kokku tulla. Võiksime neid inimesi, kes sõjas langesid, muul viisil mälestada. Võiksime surnuaedadel seda teha, võiksime küünlaid akendele asetada."

Ta märkis, et Ukraina sõja foonil on inimesed ärevil.

"Igasugused provokatsioonid ei ole head ei ühelt ega teiselt poolt," leidis Tallinna keskfraktsiooni esimees. "Ühismeedias jäi mulle silma, et keegi kutsus sinna (Pronkssõduri juurde -toim) minema Ukraina lippudega. Ma arvan, et see ei ole ka see koht. Me ei peaks provotseerima mingit kähmlust ega halba juhust. Keegi saab ja keegi ei saa sellest aru, aga ma arvan, et mida vähem on rahvakogunemisi, kus võivad tekkida provokatsioonid, seda parem."

Ta siiski rõhutas, et keelamine ja käskimine pole Tallinna linnavalitsuse ega volikogu pädevuses. "Ürituse võib ära keelata politsei, tehes seda näiteks turvakaalutlustel," märkis Klandorf.

9. mai tähistamine Pronkssõduri juures

Michal: sellistel üritustel pole Eestis kohta

Tallinna Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal ütles, et kui tema oleks Tallinna linnapea või siseminister, teeks ta kõik, et Kremli ellu kutsutud ja selle mõjuvälja laiendavaid üritusi pealinnas ega Eestis ei toimuks.

"Surematu polk, Georgi lindi muutunud tähendus, Z-tähistused - need kõik on Putini ja teiste veriste kätega tegelaste sfäärist sündinud ning neil pole kohta Eestis," sõnas Michal. "Veel enam, kindlasti saavad soovijad sõita Moskvasse, seal ehk on neil võimalus üksteist leida, ajada üksteisele jama erioperatsioonist ning rahutuvidest Putinist ja Lavrovist."

Surematu polgu marss Tallinnas

"Seega - provokatsioonidel nagu surematu polgu marss pealinna tänavatel Eestis kohta pole," märkis ta. "Kui keegi tahab rahumeelselt oma lilled mälestuseks kalmistule viia, saab seda vabalt teha ka selliste pingestavate marssideta."

Kallas: politsei poleks tohtinud luba anda

Tallinna EKRE fraktsiooni esimees Mart Kallas ütles, et teda "paneb imestama, miks annab politsei sellisel kriitilisel perioodil üleüldse välja lube taoliste ürituste korraldamiseks". Kallase hinnangul on neisse juba eos konflikt sisse kirjutatud.

"9. mai üritusi toimuma ei peaks," sõnas Kallas. "Minu meelest käitusid lätlased väga õigesti ja ka põhjendasid väga hästi seda, et kõik, kes Suure Isamaasõja sümboolikaga välja tulevad, toetavad sisuliselt Venemaa agressiooni Ukraina vastu."

Surematu polgu marss Tallinnas

Kaljulaid: esmalt räägin linnavalitsusega

Tallinna sotsiaaldemokraatide esimees Raimond Kaljulaid ütles Delfile, et ka temal on selles küsimuses oma kindel seisukoht olemas, ent avalikult ta seda väljendada veel ei soovi.

"Ma usun, et arutelud peaasjalikult muidugi linnavalitsuse tasemel seisavad 9. mai tähistamise küsimuses veel suuresti ees. Ma pean loomulikult väga oluliseks, et praegusel äreval ajal välditakse igal tasemel tegevusi, mis ühiskonnas olevaid vastuolulisi suurendavad ning olukorda veelgi destabiliseerivad," sõnas Kaljulaid.

"Selles valguses on muidugi mul oma kindel seisukoht ka 9. mai küsimuses, kuid jagan seda siiski esmalt oma heade kolleegidega linnavolikogus ja linnavalitsuses ning loodan, et ka selles küsimuses õnnestub aja jooksul jõuda üksmeelele," lisas ta.

Erakondade Eesti 200 ja Isamaa fraktsioonide esimehi ei õnnestunud Delfil tabada.

Täna kirjutas Delfi, et Lätiski on tekkimas konsensus 9. mai ürituste keelamiseks.

"9. mai on agressorriigi Venemaa püha. See ei ole Läti riigi pidupäev. Selle tähistamine tähendaks rahvusvahelist solvangut, mida ei peaks lubama," ütles Läti president Egils Levits. "Läti mälestab teise maailmasõja ohvreid 8. mail nagu tehakse ka mujal Euroopas."

Riia tänane linnapea Mārtiņš Stakis teatas omakorda, et 9. mai üritustele ei tohiks luba anda.

Läti politseijuht Armands Ruks aga ütles, et inimesed, kes kavatsevad tänavu sellistele üritustele minna, peavad mõistma, et seda vaadatakse toetusavaldusena Venemaale ja selle agressioonile. "Igaüks, kes hoolib, peab mõistma, et [9. mai kogunemistele] minnes toetatakse agressorit," sõnas Ruks.

Jaga
Kommentaarid