"Vene ja Ukraina sõdurid võitlesid kunagi natsismi vastu, nüüd aga ründasid venelased ukrainlasi, nii et sel aastal ei saa mingist tähistamisest juttugi olla. Me ei saa lubada Putinil, Kremlil varastada mälestusi ja kuupäevi, me lihtsalt ei saa seda lubada," ütles Ušakov.

Ta märkis, et soovitab "9. mai õhtul viia langenute mälestuseks kalmistutele lilli ja süüdata akendel küünlad", kuid lisas, et kutsub siiski ka üles lubama tavakodanikel lillede asetamist Võidu pargi monumendi juurde. Ušakovi sõnul suurendaks selle täielik keelamine ühiskonnas ainult pingeid ja julgeolekuriske.

Riia Võidu park 9. mail

Läti politseijuht Armands Ruks ütles neljapäeval, et ehkki 9. mai kogunemisi ei saa iseenesest käsitleda kurjusena, siis inimesed, kes kavatsevad tänavu sellistele üritustele minna, peavad mõistma, et seda vaadatakse toetusavaldusena Venemaale ja selle agressioonile. "Igaüks, kes hoolib, peab mõistma, et [9. mai üritustele] minnes toetatakse agressorit," ütles Ruks.

Temaga oli ühel meelel ka riigi president Egils Levits. "9. mai on agressorriigi Venemaa püha. See ei ole Läti riigi pidupäev. Selle tähistamine tähendaks rahvusvahelist solvangut, mida ei peaks lubama," ütles Levits. "Läti mälestab teise maailmasõja ohvreid 8. mail nagu tehakse ka mujal Euroopas."

Riia tänane linnapea Mārtiņš Stakis teatas sel nädalal omakorda, et ei toeta 9. mai kogunemisi ja kutsub linnavalitsust üles nendeks avalikku luba mitte andma.

Meelis Kubits

Meelis Kubits: 9. mai üritused tuleb tühistada ka Eestis

Ušakovi sõnu märkas ka Kultuuripartnerluse sihtasutuse juht Meelis Kubits. Tema hinnangul on Läti praeguses kriisis palju resoluutsem kui Eesti ning nüüd on aeg ka siinsetel võimudel tegutseda.

"Selgemini nüüd enam öelda ei saa. Riia endine linnapea Nils Ušakov mängis väga pikka aega vene keelt emakeelena kõnelevate valijatega. Ta on viimane inimene, kes Läti poliitikutest peaks ütlema, et 9. mail ei tule mingeid avalikke üritusi. Kel kurbus hinges, pange akendele küünlad, külastage kalmistuid," kirjutas Kubits oma Facebooki lehel. "Läti on praeguses kriisis palju resoluutsem ja minu arvates on see õige."

"Kui keegi tõsimeeli arvab, et "kodanikuühiskond" ise reguleerib ära nii Z-märgi kasutamise kui 9. mai päeva, siis see võib olla fataalne viga," leidis Kubits. "Eesti vastavad ametnikud ja poliitikud peavad avama silmad. Kui 9. mai jaoks on surematule polgule antud luba, siis see tuleb tühistada. Kui seda ei tee linn, siis peab tegema PPA ja kui ei tee PPA, peab vajadusel sekkuma valitsus, kuni riigikoguni välja."

"Inimesed ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui tulevad kümned tuhanded inimesed, kellest nt kümnel on Venemaa riigilipud lehvimas - ei ole Z-tähis, mis võib samuti mõnel olla, aga on täiesti legaalne riigilipp. Ja siis tulevad sinna inimesed Eesti ja Ukraina lippudega. Sel hetkel on mäng kaotatud," leidis Kubits.

Jaga
Kommentaarid