Paavst Franciscus ütles kolmapäeval, et Ukraina sõda näitab, et inimkond peab maha heitma "enesehävitamise" instinkti, ning et relvastumine ja sanktsioonid ei ole ühegi konflikti lõplik lahendus, vahendab Reuters.

Franciscus palus meeles pidada kõiki sõja ohvreid, sealhulgas ühel või teisel poolel langenud sõdureid, haavatuid ja põgenikke.

"Issand saatku oma vaim, et me mõistaksime, et sõda on inimkonna läbikukkumine, et me peame võitma kõik, kes sõda peavad..." ütles ta.

Paavst Franciscus süüdistas ka neljapäeval Roomas Itaalia naiste varjupaika külastades "häbiväärses" sõjas Ukrainas "vana võimuloogikat, mis siiani geopoliitikas domineerib".

Katoliku kiriku juhi hinnangul peaks maailm oma valitsemisviisi ümber kujundama nii, et see ei alluks enam "majanduslik-tehnokraatlikule-sõjalisele võimule".

"Viimaks on selge, et hea riigi juhtimine ei saa tuleneda võimukultuurist, mida mõistetakse domineerimise ja rõhumisena, vaid ainult hoolimise, inimese ja tema väärikuse eest ning meie ühise kodu eest hoolitsemisest," ütles ta.

"Tegelik vastus ei ole relvad ja sanktsioonid, ega ka mitte poliitilis-sõjalised liidud, vaid teine ​​lähenemine. Teistsugune viis globaliseerunud maailma valitsemiseks - mitte hammaste näitamine, nagu praegu rahvusvahelistes suhetes,“ sõnas paavst.

Jaga
Kommentaarid