„Juba esimesed sissetungi tunnid tähendasid meie jaoks ränki raketilööke. Kuu aega kestnud sõja jooksul on Venemaa lasknud meie linnade vastu välja üle tuhande erineva raketi. On teinud sadu õhurünnakuid. Juba 24. veebruaril pöördusin ma teie poole täiesti arusaadava ja loogilise palvega. Aidata sulgeda meie taevas. Päästa meie inimesed Vene pommide ja rakettide eest. Me ei ole kuulnud selgeid vastuseid. Ukrainal ei ole võimsaid raketitõrjerelvi. Tal on märkimisväärselt väiksem lennuvägi kui Venemaal. Seetõttu on neil eelis taevas – see on nagu massihävitusrelvade kasutamine. Ja te näete tagajärgi – kui palju inimesi on tapetud, kui palju rahulikke linnu purustatud,” lausus Zelenskõi.

Zelenskõi rõhutas, et Ukraina armee võitleb juba kuu aega ebavõrdsetes tingimustes.

„Ja mina kordan juba kuu aega teile üht ja sama. Et päästa inimesed ja meie linnad, on Ukrainal vaja sõjalist abi, piiramatult. Nii nagu Venemaa kasutab piiramatult meie vastu kogu oma arsenali. Purustab meid elusalt. Kõiki objekte alates elumajadest kuni kirikuteni, toiduladudest ülikoolideni, sildadest haiglateni. Ukraina on palunud teilt lennukeid. Et me ei kaotaks nii palju inimesi. Teil on tuhandeid lahingulennukeid. Aga meile pole antud ühtegi. Me palusime tanke. Et me saaksime oma linnad blokaadist vabastada. Mariupoli, Berdjanski, Melitopoli. Linnad, milles Venemaa hoiab pantvangis sadu tuhandeid inimesi, tekitab kunstlikult nälga. Teil on vähemalt 20 000 tanki. Ukraina palus protsenti. Üht protsenti kõigist teie tankidest. Anda või müüa. Aga me ei ole saanud selget vastust,” ütles Zelenskõi.

Zelenskõi sõnul on sõja ajal kõige hirmsam, kui ei saada abipalvetele selgeid vastuseid.

„Ukraina ei ole kunagi seda sõda tahtnud. Ega taha aastaid sõdida. Me tahame lihtsalt päästa oma inimesi... Nagu igal rahval on meil selleks õigus. Õigus elule. Õigus sellele ühele protsendile. Ma ei süüdista NATO-t. Teie ei ole süüdi. Need ei ole teie raketid ega pommid, mis meie linnu purustavad. Täna olid fosforpommid. Tapetud on nii täiskasvanuid kui ka lapsi. Ma tahan lihtsalt, et te teaksite. Allianss võib veel ära hoida ukrainlaste surma Venemaa löökide all. Andes meile kõik need relvad, mida me vajame,” ütles Zelenskõi.

Zelenskõi palus, et enam ei räägitaks kunagi, et Ukraina armee ei vasta NATO standarditele.

„Palun meie sõjaväelaste pärast. Pärast sellist kuud sõda, sõda Venemaa vastu. Mitte kunagi enam, palun teid, mitte kunagi ärge rääkige meile, et meie armee ei vasta NATO standarditele. Me oleme näidanud, milleks on võimelised meie standardid. Ja kui palju me võime anda Euroopa ja maailma ühisele julgeolekule. Kui palju me võime teha agressiooni vastu kõige selle vastu, mida me hindame. Mida teie hindate. Aga NATO peab alles näitama, mida allianss suudab teha. Inimeste päästmiseks. Näitama, et on tõesti kõige võimsam kaitseühendus maailmas. Maailm ootab,” sõnas Zelenskõi.

Zelenskõi rõhutas, et Ukraina ootab reaalset tegevust ja reaalseid julgeolekugarantiisid.

„Neilt, kelle sõna on väärt usaldust. Ja kelle tegevus võib säilitada rahu. Tõeliselt. Ettepanekud on laual. Meie ettepanekud on laual. Rahu on meile vaja kohe. Vastused on ainult teie teha. Aitäh neile, kes aitavad,” ütles Zelenskõi.

Jaga
Kommentaarid