Parlamendi EKRE fraktsiooni liige Ruuben Kaalep küsis täna Kaja Kallaselt, mida teeb valitsus selleks, et suunata liitlasi lennukeelutsooni kehtestama. Riigikogu võttis 14. märtsil vastu avalduse, millega kutsub ÜRO liikmesriike üles lennukeelutsooni kehtestama.

"Nii nagu te väga korrektselt viitate, siis lennukeelutsooni kehtestamine on ÜRO julgeolekunõukogu otsus," alustas Kallas vastamist. See tähendab, et rahvusvahelise õigusega kooskõlas olevat lennukeelutsooni näiteks NATO liikmesriikide otsusega kehtestada ei saa, sest Venemaa paneks sellele suure tõenäosusega veto.

"Selge on see, et Eestil ei ole endal isegi mitte lennukeid, et seda lennukeelutsooni jõustada," lausus Kallas. "Küsimus tegelikult nendele riikidele, kes Ukrainaga piirnevad, ja nendele riikidele, kellel on lennukeid, et miks nad seda lennukeelutsooni siis ei taha teha – peamine mure, mis nende riikide juhtidel on, on see, et sellisel juhul see sõda laieneb ka nende riikide territooriumile," kirjeldas valitsusjuht probleemi.

President Vladimir Putin on varem öelnud, et riik näeks lennukeelutsooni kehtestamist Ukraina kohal Venemaale sõja kuulutamisena.

Jaga
Kommentaarid