“Ma olen juba suhteliselt algusest peale arvanud, et Parempoolsed tegutsesid eesmärgiga luua mingisugune iseseisev üksus,” ütles Seeder ning lisas, et Parempoolsed on kogu aeg erakonna sees teistele vastandunud ja teistsugust poliitikat ajanud. “Mille peamine eesmärk – ma julgeks öelda – tingimata ei olnud teistsuguse ideoloogia ajamine või kohe mingisuguse iseseisva partei loomine, vaid eelkõige Isamaa kui konservatiivse parteri kahjustamine ja hävitamine nii palju, kui see võimalik on.”

“Tahavad võtta üle meie poliitilist kapitali ja meie inimesi nii palju kui vähegi võimalik, et selle baasilt luua midagi uut,” ütles Seeder.

Parempoolsete liidrid Siim Valmar Kiisler ja Lavly Perling aga ühegi Seedri väitega ei nõustu.

“Mitte ükski nendest Seedri heledatest vabandustest ei õigusta kunagise väärika erakonna muutmist EKRE väikeseks koopiaks, kus kardetakse sisemist ideede võistlust ja ausat arutelukultuuri,” ütles Kiisler.

Perling, kes möödunud aastal Isamaa uueks juhiks kandideeris, kuid Seederile alla jäi, ütles, et liitus Parempoolsetega, kuna ta nägi neis jõudu ja uusi ideid. “Nägin, et seal on see telg, mis minule on alati Isamaa juures sümpaatne olnud. Parempoolsed rääkisid julgeolekust, majandusest, haridusest. Juba sellest paistab, et nad olid loojad ja rajajad, mitte lammutajad,” ütles Perling.

Seeder arvab aga, et Parempoolsed üritasid Isamaad üle võtta. “Nii nagu tänapäeva EKRE juhid võtsid Rahvaliidu koos selle võrgustikuga üle. Suur hulk võrgustikust jäi inertsist toetajateks ja liikmeteks,” ütles Seeder, lisades, et eriti konservatiivsete erakondade toetajad on võib-olla tasakaalukamad ja selliseid hüppeid oma eelistustes nii kergekäeliselt ei tee.

“Erakonna ülesehitamine on väga keeruline ja aeganõudev protsess. Loomulikult, kui sul on piisavalt jõudu, siis on lihtsam mingisugune organisatsioon üle võtta, kellel juba on oma struktuur ja väljakujunenud toetajaskond,” ütles Seeder.

Kiisler ütles aga, et Parempoolsed loodi Isamaa erakonna liikmeühendusena, mille eesmärk oli seista läänelike väärtuste ja parempoolsete maailmavaadete eest. “Meie lootus oli hoida ära Isamaa muutumine äärmusrühmituseks,” sõnas Kiisler.

Parempoolsed kutsuvad kosja

Seeder heidab Parempoolsetele ette ka seda, et peale nende erakonnast välja heitmist on Parempoolsed asunud Isamaa liikmetele helistama, et neid endaga liituma kutsuda. “Nad helistavad ükshaaval Isamaa liikmetele, et tulge-tulge liituge Parempoolsetega. Ja kui nõus ei olda, siis öeldakse, et astuge vähemalt Isamaast välja.”

Kiisler kinnitas, et tõepoolest taolised kõned toimuvad. “Loomulikult helistame Isamaa liikmetele. Väga paljud meie mõttekaaslased helistavad ja kavatseme ka edaspidi helistada. Kutsume neid, kes hoiavad isamaalisi väärtusi aus ega taha kaasa jaatada diktatuurile, Isamaast lahkuma ja liituma Parempoolsetega.”

Aga ka Parempoolsete maailmavaadetes Seeder kahtleb. “Keegi ei arva vaadates Parempoolsete väljaütlemisi ja olemust, et nad on konkurendid Isamaale. Nähakse, et neil pole Isamaa maailmavaade,” ütles Seeder ning lisas: “Parempoolsed püüavad potentsiaalseid valijaid hullutada, rääkides justkui isamaalisest poliitikast. Ja kui öeldakse, et selles osas minu arvamus ei pruugi objektiivne olla, siis vaadake, mida ütlevad politoloogid ja ajakirjanikud – ka nemad ütlevad, et Parempoolsed on selgelt teise maailmavaatega inimesed."