Juhul kui Vene kaitseministeeriumi väide vastab tõele, kasutas riik Ukrainas esimest korda lennukilt (tõenäoliselt MiG-31) välja lastud ballistilist raketti Kinžal ehk pistoda.

Raketid Kinžal on Venemaal 2017. aastal kasutusse võetud lennukilt väljatulistatavad ballistilised raketid, mis suudavad kanda ka tuumalõhkepead. Nende lennuulatus on väidetavalt enam kui 2000 kilomeetrit ja lennukiirus võib ulatuda kuni kümnekordse helikiiruseni.

Taolise raketi kasutamise eesmärk võis olla ühest küljest katsetamine, teisest küljest läänele sõnumi saatmine Venemaa võimekusest. Hüperhelikiirusel liikuvaid rakette on pea võimatu tuvastada, sest need võivad keset lendu suunda muuta.

Venemaa, kes pole suutnud oma eesmärke Ukrainas siiani saavutada, on lääneriikide luure teatel nüüd käiku lasknud kurnamisstrateegia, mis võib humanitaarkriisi veelgi süvendada. Vene väed on kandnud suuri kaotusi ja nende edasiliikumine Kiievi lähistel on suures osas seiskunud. Väed, mis suundusid pikas kolonnis Ukraina pealinna, on jäänud pidama eeslinnadesse, kohati sunnitud ka kaugemale taganema.

Ukraina kaitseministeerium teatas laupäeva õhtul, et Ukraina kaitsejõud on tõrjunud Vene väed Kiievi lähistel mõnes kohas lausa 70 kilomeetri kaugusele. "Vastane on peatatud pea igas suunas," ütles kaitseministeeriumi kõneisik Oleksandr Motuzjanõk.

Kaart: Mart Nigola


Otseblogi avamine võib võtta veidi aega.


Jaga
Kommentaarid