Koridorid Mariupolis on aga avatud vaid osaliselt, sest Vene väed ei lase bussidel liikuda nii tihti kui tarvis.

Ukraina rahvuskaardi eripataljon Azov peab Mariupolis tuliseid lahinguid sealse terasetehase üle, mida peetakse Ukraina üheks tähtsaimaks tööstusrajatiseks, vahendab CNN. Mariupolis käivad ka linnalahingud, Ukraina väed osutavad vastupanu Venemaa vägedele, kes üritavad linnas kontrolli täielikult endale saada.

Kolmapäeval pommirünnaku alla jäänud teatrihoonest üritatakse sinna lõksu jäänud inimesi päästa, kuid tänavalahingud takistavad seda. 300 000 inimest ootab Mariupolist endiselt evakueerimist.

Zaporižžjas, kuhu Mariupoli põgenikud peamiselt evakueeritakse, kehtestati 38-tunnine liikumispiirang, see lõpeb esmaspäeva hommikul. Vajadus selleks tekkis peale seda, kui Vene väed tapsid lõunaosas asuvas sadamalinnas raketirünnakuga vähemalt üheksa inimest.

Laupäeva varahommikul tegi uue pöördumise Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, kes andis kõnes teada tollirežiimi lihtsustamisest. “Meie kaitsele ja rahvale mõeldud kaup tuuakse Ukrainasse nii kiiresti, kui füüsikaseadused lubavad,” ütles Zelenskõi. “Likvideerime kogu bürokraatia, paberimajanduse, käibemaksu, kõik tollitasud.”

Kaart: Mart Nigola


Zelenskõi avaldas ka valmisolekut kohtuda Vladimir Putiniga, et rahu osas kõrgemal tasandil läbi rääkida. Türgi president Recep Tayyp Erdogan pakkus kohtumiskohaks Türgit, kuid Putin polevat selleks siiski valmis ja esitas taaskord ridamisi tingimusi, märkides nõudmisena taaskord ka ukrainlaste "denatsifitseerimist".

Venemaa kaitseministeerium teatas ka, et on kasutanud hüperhelikiirusel liikuvat raketti. CNN-i allikad on USA ametkondadest saanud väidetavalt sellele ka kinnitust. Kõnealused raketid on äärmiselt raskesti tuvastatavad - neid on raske tabada, sest liiguvad kuni viiekordse helikiirusega, läbides sekundiga kilomeetreid.

Samal ajal on Mõkolajiv suure rünnaku all. Terve laupäeva pommitati linna kuberner Vitalii Kimi sõnul nõnda pidevalt, et õhuhäiret ei jõutud õigeaegselt andagi ja vahel huugaski see kogu aja. Mõkolajivis said ööl vastu laupäeva pihta ka kasarmud, kus 200 Ukraina sõdurit puhkasid. Teada on, et vähemalt 50 neist hukkus ja üle 50 viidi haiglaravile.

Jälgi otseblogi.

Blogi avamine võib võtta aega.
Jaga
Kommentaarid